HMC Rotterdam

Interieurvakman woningstofferen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding Interieurvakman woningstofferen werk je in het MKB binnen de woonbranche voor uiteenlopende bedrijven en winkelformules die zich richten op woning-/projectstoffering, inrichting en interieurtextiel. Je kan in loondienst zijn of werken als
zelfstandig ondernemer (zzp'er). Je werkt op locatie bij klanten/opdrachtgevers, in bewoonde huizen en nog onbewoonde huizen, maar ook in andere gebouwen zoals winkels, kantoren, ziekenhuizen of scholen.

Je bent als Interieurvakman woningstofferen verantwoordelijk voor het leggen van vloerbedekking, het plaatsen van raambekleding en binnenzonwering. Tevens meet, calculeer en plan je de taken. Met de kennis die je opdoet in de opleiding leer je accuraat en deskundig te werken, met een professionele en klantvriendelijke instelling. Je bent gericht op het leveren van service en kwaliteit bij de opdrachtgever, en heb je oog voor veiligheid in de werkomgeving voor jou en anderen.

Opleidingsinhoud

Als Interieurvakman woningstofferen moet je alles weten van de verschillende materialen en gereedschappen die nodig zijn om je werk goed uit te voeren. Tijdens de opleiding leer je dan ook vloeren voor te bereiden, ondervloeren leggen en trappen te bekleden. Ook leer je hoe je raambekleding en zonwering plaatst, zodat jij straks goed voorbereid aan de slag kunt gaan als stoffeerder!

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Een woning zonder stoffering is erg kaal. Gelukkig weet jij er als Interieurvakman woningstofferen iets moois van te maken! Je hebt oog voor detail en je voert je werk netjes uit, waarbij veiligheid voorop staat.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Groningen - Alfa College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Rotterdam - HMC Rotterdam BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.