Technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen verricht je werkzaamheden bij een bedrijf dat industriŽle elektrotechnische apparatuur vervaardigt.
Je stelt, als technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen, eenvoudige en complexe eindproducten samen en zorgt ervoor dat je ook zelf alles afstelt en inregelt.
Je kan voor het afstellen en inregelen denken aan zonnepanelen, windmolens, warmte winning en industriŽle automatisering.

De monteurs met wie je samenwerkt moet je begeleiden. Ook werk je samen met collegaís die uit andere disciplines komen.

Het werk dat je uitvoert zal hoofdzakelijk komen uit de elektrotechniek en de elektronica.
Ook kom je tegenwoordig als technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen vaak in aanraking met werktuigbouwkunde, ict en domotica.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Wiskunde is een belangrijk vak tijdens de opleiding Technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen. Net zoals vakken als aandrijf-, besturings- en regeltechniek.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Omdat je als technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen de expert bent op het gebied van de industriŽle producten en systemen stel je eenvoudige en complexe eindproducten samen, die je daarna zelf instelt en afregelt.

Je zal goed met je team samen kunnen werken en begeleiden.Ook moet je goed samen kunnen werken met collegaís die uit andere disciplines afkomstig zijn.
Hij, de technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen, zal de industriŽle voorschriften op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid zeer nauwlettend in de gaten moeten houden.
De technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen zal de werkzaamheden uitvoeren in wisselende maar herkenbare industriŽle omgevingen.

Een technicus elektrotechnische industriŽle installaties en systemen zal ook stressbestendig moeten zijn.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Apeldoorn - Aventus Elektrotechniek BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.