MBO Amersfoort

Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit kun je aan het werk gaan bij installatiebedrijven en adviesbureaus.
Je houd je als technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit bezig met engineering op het gebied van de elektrotechniek, ict, meet- en regeltechniek, besturingstechniek en elektronica.
Je bent als technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit verantwoordelijk voor het aansturen van de werkprocessen en het leiding geven aan je medewerkers.
Het werk zal in hoofdzaak bestaan uit het ontwikkelen van elektrotechnische installaties voor woonhuizen, fabrieken, kantoren en tuinbouw. Je zal ook als technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit werken met telecommunicatiesystemen, datanetwerken, meet- en regelapparatuur, verkeerssignaleringen en gebouwbeheerssystemen.

Opleidingsinhoud

De opleiding Technicus elektrotechnische installaties bestaat mede uit de vakken op het gebied van elektrotechniek, elektronica, besturingstechniek, meet- en regeltechniek en ict.

Tijdens deze opleiding krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden als technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit moet je leidinggeven aan je medewerkers. Het uitvoeren van onderhoud gebeurd op locatie. De werkzaamheden zijn zeer divers.

Het werk dat je uitvoert moet voor een deel volgens standaard werkwijzen en een ander deel van je werkzaamheden zal je naar eigen inzicht uitvoeren. Bij elke te installeren installatie moet je oplettend zijn. Dit moet, omdat de werkwijze en de vereisten van de werking van de installatie, iedere keer weer kunnen afwijken.

Ook moet je in staat zijn om bij het in- en afregelen van besturingsprogramma’s rekening te houden met veel verschillende factoren. Wanneer er een complexe installatie getest moet worden zal je het testprogramma zeer nauwkeurig moeten doorlopen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Drachten, Emmeloord, Leeuwarden - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Groningen, Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Harderwijk - Landstede MBO BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Veghel, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.