ROC van Twente

Procesoperator B

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding procesoperator B ben je werkzaam in uiteenlopende sectoren binnen de procesindustrie. Je werkt aan het productieproces en je bent werkzaam in een procesmatige of een mechanische productieomgeving. Je bent in staat je continu te ontwikkelen en je kan in een team samenwerken. Bij de uitvoering van de werkzaamheden is er altijd sprake van een combinatie van het werken met procedures, specificaties en werkvoorschriften die te maken hebben met procesbeheersing.

In de opleiding procesoperator B leer je de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het produceren van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Je doet kennis op over Arbo, kwaliteit, machines, installaties, materialen en gereedschappen. Je leert het productieproces te beheersen door voorbereiding, bediening, bewaking, kwaliteitscontroles en onderhoud. Je kunt tevens metingen verrichten zodat het geautomatiseerde proces goed verloopt.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden diverse onderwerpen behandeld. Hierbij kun je denken aan het bijstellen van apparaten en de bewaking van kwaliteiten als het gaat om producten en processen. Vakken die binnen de opleiding worden aangeboden zijn procesbeheersing, procestechniek, wiskunde, scheikunde en materiaalkennis. Daarnaast krijg jij de kans om je theoretische kennis toe te passen in de praktijk om échte ervaring op te kunnen doen binnen het werkveld.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent daadkrachtig en weet altijd juist te handelen op momenten van stress. Je hebt een flexibele instelling en kunt waakzaam te werk gaan. Je bent een goede leider en beschikt over een goed technisch inzicht.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn, Deventer - Aventus BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Beverwijk - ROC Nova College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Leeuwarden  - Nordwin College BOL BBL
Nieuwegein - Tech College BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Terneuzen - Scalda BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Veghel - ROC de Leijgraaf BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.