Edumatch College

Eerste monteur datadistributie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Nadat je het diploma ‘Eerste monteur datadistributie’ hebt ontvangen kan je aan de slag! Je gaat aan het werk met kabels van het transport,- en distributienet. Je geeft leiding aan je team door middel van een taakverdeling en instructies te geven waar nodig, jij bent hun aanspreekpunt. Je zult veel buiten aan het werk zijn, dit moet voor jou geen probleem zijn. Je werkt samen met je team op een veilige manier en denkt daarbij ook aan de natuur.

De werkzaamheden zijn veelal het aanleggen van kabels, monteren van onderdelen en onderhoudswerkzaamheden.

Opleidingsinhoud

Als eerste monteur datadistributie leer jij leiding te geven aan een team. Samen spoor- en los je storingen op. Ook leer je hoe je distributienetten aanlegt en deze gebruiksklaar maakt. Je leert hoe je datanetwerken onderhoudt en je hebt altijd de mogelijkheid om extra keuzedelen te kiezen, om je verder te specialiseren binnen je vakgebied.
Nederlands, rekenen en burgerschap behoren standaard tot je vakkenpakket.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt allereerst natuurlijk affiniteit met techniek. Je bent een echte teamplayer en je vindt het geen probleem om op pad te gaan. Je werkt veel buiten en je bent daarbij dus veel in contact met verschillende mensen, denk aan omwonenden, opdrachtgevers en verkeershandhavers. Je bent communicatief sterk en gaat zorgvuldig te werk, zodat jij samen met je team goed aan het werk kunnen!

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.