MBO Amersfoort

Monteur middenspanningsdistributie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een monteur middenspanningsdistributie werkt met elektriciteit. Het gaat om spanning tot 25.000 volt. Geen kleinigheid, maar wel heel dankbaar werk. Jij bent immers de held die bijvoorbeeld zorgt dat een stroomstoring tot het verleden behoort. Distributie betekent letterlijk verdeling. De distributie van spanning gaat via hoogspanningskabels vanuit centrales naar de gebruiker. Je legt verbinding tussen hoogspanningskabels en laagspanning in allerlei panden. Bij gezinnen, bij (grote) bedrijven, enzovoort.
Spanningskabels bevinden zich vaak buiten, maar indoor weet jij ook raad met problemen rond verdeling van spanning en energie. Als monteur middenspanningsdistributie draai jij je elektrotechnische hand niet om voor dergelijke problemen.
Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een energieleverancier.

Opleidingsinhoud

Je leert hoe je onderhoud en reparaties moet uitvoeren aan middenspanningsdistributienetten. Dit is je belangrijkste taak als monteur middenspanningsdistributie. Verder maak je kennis met elektriciteit, maar ook met energie. Andere vakken zijn Nederlands en rekenen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je werkt heel precies en je kunt je goed concentreren. Je moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben, want niemand wil zonder stroom komen te zitten. En jij wilt daar natuurlijk niet verantwoordelijk voor zijn. Jouw drijfveer is het voorkomen en oplossen van stroomstoringen en bedenken hoe ze kunnen ontstaan of ontstaan zijn.
Een monteur middenspanningsdistributie werkt vaak in een team, maar je wordt ook in je eentje op pad gestuurd. Je moet dus weten wat je doet. Als monteur middenspanningsdistributie werk je niet alleen achter de schermen. Je komt in contact met klanten, dus je moet goed kunnen communiceren en begrijpen hoe je een klant moet behandelen.
Techniek staat niet stil. Er wordt veel onderzoek gedaan, dus er veranderen vaak iets. Daarom moet je als monteur middenspanningsdistributie bijhouden welke nieuwe dingen er worden bedacht voor de elektrotechniek. Als je de technische ontwikkelingen niet bijhoudt, dan kun je in problemen komen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Schiedam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.