Isolatiemonteur

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding tot isolatiemonteur kun je aan de slag bij zowel grote als kleine bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de industriesector zoals energiecentrales en scheepsisolatie. Bij kleine bedrijven gaat het voornamelijk om utiliteit, bijvoorbeeld in kantoren, zwembaden en woningen.

Je werk bestaat uit het voorzien van technische installaties van nieuwe isolatiematerialen. Je werkzaamheden als isolatiemonteur vinden op erg uiteenlopende locaties plaats. Dit kan zowel buiten als binnen zijn, op moeilijk bereikbare ruimtes of zelfs in de hoogte. Dit zorgt er dan ook voor dat je de veiligheidsregels goed in acht moet nemen en hier kennis van dient te hebben. Je kunt zelfstandig werken en ook zijn de werktijden uiteenlopend. Daarnaast heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de gereedschappen die worden toegepast tijdens het werk en leer je naast de basisvakken ook hoe ruimtes klaargemaakt worden voor de juiste isolatie. Secuur werken en nauwkeurigheid zijn essentiele aspecten van de opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt geen probelemen met wisselende werkplekken, kunt overweg met installaties en volgt altijd moeiteloos instructies op. Je kunt zowel zelfstandig als binnen een team prima aan de slag.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen