Airco/warmtepompmonteur

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Airconditioning en andere vormen van klimaatsystemen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Daarmee is ook het beroep van Airco/warmtepompmonteur onmisbaar geworden. Je bent werkzaam bij een bedrijf dat deze systemen levert, aanlegt, onderhoudt en repareert. Je werkt vaak op locatie. Omdat de techniek waaraan je sleutelt zich meestal op plaatsen uit het zicht bevindt, kun je te maken krijgen met klussen op hoogte of andere moeilijk bereikbare plaatsen.

Opleidingsinhoud

Je hebt basiskennis nodig om je werk als Airco/warmtepompmonteur goed uit te kunnen voeren. De opleiding geeft je inzicht in deze kennis en alle aspecten die komen kijken bij het uitvoeren van de werkzaamheden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent je ervan bewust dat je voor de klant het visitekaartje bent voor je bedrijf. Je hebt daarom een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zorgt ervoor dat je de klus met zo min mogelijk overlast voor de klant zo snel en goed mogelijk klaart. Als werkopdrachten niet kloppen of uitgaan van veronderstellingen die niet juist zijn, geef je dat aan bij de betrokken partijen. Het volgen van de regels en voorschriften op gebied van veiligheid, gezondheid en milieu vormt een natuurlijk onderdeel van jouw werkwijze.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Ede - Aventus BOL BBL
Ede - Aventus Installatie- & Koudetechniek BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.