Technicus industriële koude- en klimaatsystemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je zult als Technicus industriële koude- en klimaatsystemen aan het werk gaan bij een bedrijf dat systemen op het gebied van professionele koud- en koeltechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en warmtepompsystemen aanlegt. Je zorgt er ook voor dat deze systemen worden onderhouden en, zo nodig, gerepareerd worden. De opdrachten kunnen binnen en buiten plaatsvinden. Je bent vaak onderweg, de werkzaamheden vinden ook (bijna) altijd op locatie plaats.

Opleidingsinhoud

Naast de standaard vakken zoals Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen krijg je veel inhoudelijk vakken op het gebied van techniek. Je gaat alles leren over inspectiewerkzaamheden, herstel - en vervangwerkzaamheden, inspecteren en rapporten. Je leert daarnaast hoe je efficiënt in een team werkt en daarbij je collega’s begeleidt. Je analyseert storingen en je leert hoe je de omvang van je werkzaamheden moet vaststellen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Bij deze opleiding krijg je een verdieping in de technische branche. Je bent leergierig en wil jezelf graag ontwikkelen! Hoogtevrees ken jij niet en je ziet het als een uitdaging om onderhoud te verrichten op moeilijk bereikbare plaatsen. Je zult veel samenwerken met je collega’s; instrueren en begeleiden gaat bij jou dan ook vanzelfsprekend.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.