Servicemonteur koude- en klimaatsystemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt als servicemonteur koude- en klimaatsystemen bij een installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in koudetechniek.
Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen zijn je werkzaamheden vrijwel altijd op locatie waar service of onderhoud verricht.
Je zal als servicemonteur koude- en klimaatsystemen werkzaamheden uitvoeren voor wat betreft onderhoud en service aan koude- en klimaatsystemen, airconditioning en warmtepompsystemen. Je controleert de onderdelen van de deze machines en apparaten en maakt ze ook schoon. Daarvoor gebruik je een speciale schecklist zodat alle onderdelen, die een inspectie vereisen, aan bod komen.
Een servicemonteur koude- en klimaatsystemen voert vooral servicewerkzaamheden uit aan kleine tot middelgrote commerciële koude- en klimaatsystemen, airconditioning en warmtepomp systemen.
Wanneer je op locatie aan het werk bent, is het van groot belang dat je zorgt voor voldoende veiligheid en dat je je houdt aan de voorschriften.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding servicemonteur koude- en klimaatsystemen leer je alles over het repareren van kleine en grote installaties. Zo leer je onder andere hoe je koudetechnische installaties onderhoudt en controleert en krijg je daarnaast vakken over toegepaste natuur- en wiskune en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om deze studie te starten dien je een vmbo kaderberoepsgerichte leerweg te volgen, of een diploma basisberoepsopleiding niveau 2 in bezit te hebben.
Ook kan je starten als je een overgangsbewijs hebt van 3e naar de 4e klas op de havo/vwo.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Deze opleiding kan je vervolgen met bijvoorbeeld:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Een servicemonteur koude- en klimaatsystemen zal er geen bezwaar tegen kunnen hebben dat hij vaak onderweg is, omdat de werkzaamheden die hij uitvoert op een locatie is.
Hij moet zijn werkzaamheden zodanig uitvoeren dat ze niet in strijd zijn met de geldende wettelijke voorschriften. Zelfs voor een tijdelijke maatregel is dat niet toegestaan.
Hij zal met zijn collega’s nuttige ervaringen moeten uitwisselen die belangrijk zijn om te weten.
Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen zal hij zich voor 100% moeten houden aan de geldende voorschriften die men hanteert. Ongelukken moeten voorkomen worden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Ede - Aventus BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.