Monteur koude- en klimaatsystemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Bijna elk gebouw met een openbare ruimte is tegenwoordig voorzien van airconditioning of een ander systeem voor temperatuurregulatie. Net als andere installaties hebben deze zogenaamde koude- en klimaatsystemen onderhoud nodig. Als Monteur koude- en klimaatsystemen ben je naast het onderhoud ook verantwoordelijk voor de aanleg en reparatie hiervan. Jouw werkgever is een bedrijf dat deze systemen verzorgt, van levering tot onderhoud en reparatie. Vaak werk je op locatie bij klanten van jouw werkgever.

Opleidingsinhoud

De beroepsopleiding tot Monteur koude- en klimaatsystemen heeft een niveau van MBO2. Er is een basisdeel waarin aandacht is voor de kernkwaliteiten van het beroep en de van overheidswege verplichte vakken als Nederlands en rekenen. Daarnaast is er een keuzedeel waarin je je specialistische kennis kunt aanscherpen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om deze studie te starten dien je een vmbo kaderberoepsgerichte leerweg te volgen, of een diploma basisberoepsopleiding niveau 2 in bezit te hebben.
Ook kan je starten als je een overgangsbewijs hebt van 3e naar de 4e klas op de havo/vwo.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kan je je studie vervolgen met bijvoorbeeld:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Koude- en klimaatsystemen zijn meestal mooi weggewerkt. Dat maakt jouw werk moeilijker bereikbaar. Je zult soms op hoogte moeten werken. Je schrikt dus niet terug voor een uitdaging, maar je houdt wel altijd de veiligheid en regels goed in het oog. Je zorgt ervoor dat de klant zo snel mogelijk geholpen wordt en weinig overlast ervaart van jouw werkzaamheden. Zo ben je een representatief visitekaartje voor je bedrijf.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Ede - Aventus BOL BBL
Groningen - Alfa-college BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.