Eerste monteur elektrotechnische systemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je zal je werkzaamheden als eerste monteur elektrotechnische systemen uitvoeren bij zowel kleine als grote bedrijven binnen de industrie. Deze industriële bedrijven houden zich bezig met elektrotechniek, elektronica, werktuigbouwkunde en ict. Een baan als onderhouds- of storingsmonteur behoort ook tot de mogelijkheden.
Een eerste monteur elektrotechnische systemen werkt in de werkplaats of op locatie.
De eerste monteur elektrotechnische systemen verricht werkzaamheden met diverse elektrotechnische producten en systemen, die hij in de werkplaats uitvoert of op locatie bij een klant.
Hij zal als eerste monteur elektrotechnische systemen tijdens de werkzaamheden, die hij uitvoert, vaak een beroep moeten kunnen doen op zijn mentale voorstellingsvermogen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over elektronica, ICT en elektrotechniek. De basis is het begin van je toekomstige werk en moet volledig zijn. Tijdens de opleiding leer je alles over het aanleggen van de juiste kabels en hoe installaties moeten afgesteld worden. Hierna zul je zo ook leren testen om zo te controleren of alles aan de eisen voldoet. Je leert monteren, onderhoud plegen en storingen verhelpen. Daarnaast krijg je ook verschillende vakken zoals energietechniek, vakleer en installatietechniek aangeboden om alles onder de knie te krijgen.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als eerste monteur elektrotechnische systemen wordt er van je verwacht dat je onderdelen van elektrotechnische producten en systemen, zoals printplaten, schakelpanelen, liften, vul- en verpakkingsmachines en schakelpanelen maakt en installeert.
Automatisering in fabrieken, verkeerslichten, ventilatie en verlichting in tunnels treinen en trams en nog veel meer, zijn allemaal werkzaamheden die een eerste monteur elektrotechnische systemen uit moeten kunnen voeren als er iets niet goed werkt.
Hij zal ook als eerste monteur elektrotechnische systemen met die onderdelen eenvoudige en complexe producten moeten kunnen samenstellen.
Je moet als eerste monteur elektrotechnische systemen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben waarbij de kwaliteit altijd voorop staat.
Je werkt zelfstandig en zal, indien nodig, je collega’s en nieuwe medewerkers begeleiden.
Je moet als eerste monteur elektrotechnische systemen inventief zijn en problemen goed kunnen oplossen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo, Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Harderwijk - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.