Monteur elektrotechnische systemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een monteur elektrotechnische systemen werkt vaak op plaatsen waar in werkplaatsen of op de plek waar iets aan de hand is. Je gaat meestal zelfstandig aan de slag om iets te repareren of om te kijken wat het probleem is. Het is bijvoorbeeld de taak van een monteur elektrotechnische systemen dingen te monteren en aan elkaar koppelen die met elektrotechniek te maken hebben. Dit is een breed werkveld, dus er wordt tijdens je opleiding voor monteur elektrotechnische systemen aandacht besteed aan elektrotechniek en elektronica, maar ook aan werktuigbouwkunde en zelfs aan ICT.
Je verricht als monteur elektrotechnische systemen allerlei soorten werkzaamheden. Soms vervaardig je zelf onderdelen, soms installeer je ze en in andere gevallen zet je iets van A tot Z in elkaar. Je kunt aan een besturingskast sleutelen, aan een machine in een fabriek of aan een windmolen. Een lift behoort ook nog tot de mogelijkheden. Of je werkt aan printplaten die in uiteenlopende apparaten zijn te vinden. Van groot tot klein, dus van verpakkingsmachine in een fabriek tot gsm.

Opleidingsinhoud

Natuurlijk leer je veel over elektrotechniek, maar je krijgt ook rekenen, Nederlands en algemene vorming. Tijdens je opleiding monteur elektrotechnische systemen volg je veel praktijklessen. Je leert alles over elektrotechnische (eind)producten en hoe je ze installeert en test. Hetzelfde geldt uiteraard voor elektrotechnische systemen.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Een goede monteur elektrotechnische systemen is creatief, maar werkt heel precies! Werken in de techniek betekent dat je heel nauwkeurig moet zijn. Verder kun je uitstekend zelfstandig werken en heb je een vlotte babbel. Van een monteur elektrotechnische systemen wordt verwacht dat je goed met klanten kunt omgaan. Je bent iemand die het hoofd koel kan houden. Bij technische problemen én als klanten boos zijn of in paniek.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo, Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht, Gorinchem, Wijk en Aalburg - Da Vinci College BOL BBL
Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.