Technicus elektrotechnische systemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een technicus elektrotechnische systemen houdt zich bezig met het vervaardigen van complexe elektrotechnische producten. Jij denkt niet in problemen, maar in elektrotechnische oplossingen. Als je technicus elektrotechnische systemen bent, dan is er op veel plekken werk te vinden. Je kunt je bezighouden met automatisering in bijvoorbeeld fabrieken, of met systemen die worden gebruikt in het openbaar vervoer. Of je werkt aan liften, machines in fabrieken en ook besturingstechnieken behoren tot de mogelijkheden. Vaak voer je ingewikkelde, uitdagende taken uit. Meestal werkt een technicus elektrotechnische systemen zelfstandig. Je werkplek is overal waar elektronica en elektrotechniek elkaar treffen, vaak in combinatie met ICT.

Opleidingsinhoud

De opleiding technicus elektrotechnische systemen is er op gericht om je te leren hoe je elektrotechnische (deel)producten en systemen het beste kunt vervaardigen, testen, instellen, controleren en installeren. Behalve rekenen en Nederlands krijg je onder andere ook Engels. Het gaat om een pittige, uitdagende opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Voor een technicus elektrotechnische systemen ligt de lat behoorlijk hoog. Er worden dus nogal wat eisen aan je gesteld. Niet alleen op het gebied van elektrotechnische systemen, maar ook aan jou als persoon. Het is verantwoordelijk werk, dus je moet voldoende zelfvertrouwen hebben en beslissingen durven nemen. Daarnaast is het belangrijk om goed te kunnen uitleggen, samenwerken en communiceren. Je begrijpt ook als technicus elektrotechnische systemen dat de klant koning is. Er wordt echt flink wat van je verwacht, maar tijdens je opleiding zal je hier op worden voorbereid.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Drachten, Emmeloord, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.