ROC van Twente

Technicus mechatronica systemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Mechatronica is een veelzijdig vakgebied waarin diverse technische disciplines samenkomen: pneumatiek, hydrauliek, elektrotechniek, mechanica en werktuigbouwkunde. Als Technicus mechatronica systemen ben je betrokken bij de vervaardiging van producten binnen jouw vakgebied. Je begeleidt en stuurt de werkzaamheden en voert vervolgens testen uit om te controleren of alles naar wens werkt. Je komt te werken bij elektrotechnische en metaalbedrijven in de industrie en apparatenbouw. De grootte van de werkgevers verschilt, net als of het bedrijf handelt in halffabricaten of complete mechatronische producten. Meestal ben je werkzaam binnen het bedrijf van je werkgever. In sommige gevallen moet werk verricht worden aan een installatie bij een klant, waardoor je ook op locatie ingezet kunt worden.

Opleidingsinhoud

Wat komt er allemaal kijken bij mechatronische systemen? De opleiding geeft je inzicht in de relevante processen van vervaardiging tot installatie- en controlefase. Je leert hoe je deze processen op een goede manier kunt begeleiden en aansturen.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

In de branche waarin je werkzaam bent, is veiligheid heel belangrijk. Voor klanten is het een reden om wel of niet voor je werkgever te kiezen en voor jou is het de bescherming van je gezondheid. Je moet daarom in staat zijn om voorzichtig en nauwkeurig te werken volgens de regels. Omdat je de planning van werkprocessen in goede banen moet leiden, heb je een scherp procesmatig inzicht en signaleer je mogelijke knelpunten. Je anticipeert hierop en weet middels goede communicatie met klant en collega's jouw klus zo efficiënt mogelijk af te ronden. Kosten en kwaliteit zijn twee dingen die altijd hoog op je agenda staan. Je sociale vaardigheden komen uitstekend van pas wanneer je dient als aanspreekpunt voor eigen monteurs, onderaannemers en derden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Den Helder - ROC Kop van Noord-Holland BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Gouda - mboRijnland BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Harderwijk - Landstede MBO BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Nieuwegein - Tech College BOL BBL
Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Veghel - ROC de Leijgraaf BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.