Scheepsbouwer

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding tot scheepsbouwer kun je aan de slag als scheepsbouwer in de technieksector. Denk bijvoorbeeld aan plaatwerk, pijpenbewerking en lassen. Bedrijven waar je werkzaam kunt zijn als scheepsbouwer zijn bijvoorbeeld toeleveringsbedrijven, transportmiddelenindustrie en offshore.

Je bent vaktechnisch goed onderlegd. Zo bewerk en vervorm je materialen, en meet en controleer je vervaardigde producten. Je werkt zorgvuldig en hebt oog voor detail. Dit is nodig om fouten tijdig te ontdekken en deze aan te passen voor aflevering aan de klant. Daarnaast is het belangrijk om de veiligheidsregels juist toe te passen. Vakkennis kun je goed overbrengen naar anderen, zowel naar je collega’s als je opdrachtgever.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over het beroep scheepsbouwer. Je krijgt vakken zoals lassen, rekenen en je leert hoe technische tekeningen gelezen moeten worden. ICT en materiaalkennis wordt ook behandeld tijdens de opleiding om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige werkzaamheden. De opleiding zal zich ook richten op het opdoen van praktijk ervaring, je krijgt dus de kans om je theoretische kennis ook toe te passen in de praktijk.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent handig, weet van aanpakken en hebt een affiniteit met de scheepsbouw en havens. Je kunt daarnaast na overleg overweg met verschillende machines en installaties en bent een echte teamplayer. Jij waardeert het werk dat je samen met een groep kunt afleveren.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Den Helder - ROC Kop van Noord-Holland BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.