Scheepsmetaalbewerker

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als metaalbewerker in de scheepsbouw werk je aan onderdelen van de scheepshuid, fundaties voor machines en motoren en allerlei andere metalen (staal, aluminium) onderdelen. Het gaan om zeeschepen, tankers, jachten, binnenvaartschepen, marineschepen, maar ook om constructies voor de offshore-industrie (olie- en gaswinning). Je past verschillende las- en snijtechnieken toe bij het maken van de nodige constructies.

Je kunt werken bij bedrijven die onderdelen maken voor schepen, maar ook bij scheepswerven en scheepsreparatiebedrijven.

Opleidingsinhoud

De opleiding Scheepsmetaalbewerker bestaat uit verschillende vakken die alles te maken hebben met het leren lezen van constructietekeningen, leren meten en het leren werken met de machines die je nodig gaat hebben. Snijden en lassen behoort ook tot je vakkenpakket.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet handig zijn, praktisch-technisch inzicht hebben en nauwkeurig kunnen werken. Je werkt zelfstandig, maar meestal wel samen met andere metaalbewerkers.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.