Commercieel technicus engineering

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als commercieel technicus engineering heb je een veelzijdige baan. Je bent niet zomaar een technicus, want je houdt je ook bezig met de verkoop. Een commercieel technicus engineering is niet iemand die op de achtergrond werkt. Je komt in contact met klanten en opdrachtgevers om iets te vertellen over het nieuwe product waaraan je hebt meegewerkt. Of misschien heb je wel meegeholpen om het te ontwikkelen. Het is ook je taak om bijvoorbeeld te overleggen met leveranciers. Uiteindelijk zit het woord commercieel niet voor niets in je beroep.
Eenmaal geslaagd voor de opleiding commercieel technicus engineering kun je aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met industrie, maar ook met service en onderhoud. Je werkt vaak zelfstandig en je geeft allerlei soorten adviezen.

Opleidingsinhoud

Je opleiding bestaat uit meerdere delen. Natuurlijk speelt techniek een belangrijke rol. Je leert van alles over verschillende materialen en waarvoor ze wel of niet geschikt zijn, je leert technische tekeningen begrijpen, de eisen waar een product aan moet voldoen, noem maar op.
Aan de andere kant krijg je tijdens je opleiding commercieel technicus engineering ook lessen in marketing en commerciële vaardigheden. Hoe je moet omgaan met klachten, maar ook hoe je een (nieuw) product moet presenteren. Je krijgt een belangrijke functie, dus je moet beschikken over de juiste (commerciële) tools om je werk te doen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Om te slagen als commercieel technicus engineering is het natuurlijk noodzakelijk dat je liefde voor techniek hebt. Behalve technisch moet je ook creatief zijn, want je werkt mee aan het bedenken en uitvoeren van nieuwe producten. Maar je moet ook commercieel denken en goed met mensen kunnen omgaan. Het is de bedoeling dat jij zo enthousiast bent over een nieuw of vernieuwd product dat je in staat bent om het te verkopen. Of je wordt ingezet om iets over het product te vertellen aan mogelijke kopers.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar - ROC Horizon College BOL BBL
Almere Buiten - ROC van Flevoland BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Beverwijk, Hoofddorp - ROC Nova College BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Leeuwarden, Emmeloord, Sneek, Drachten - Firda (jongeren) BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.