Commercieel technicus engineering

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als commercieel technicus engineering heb je een veelzijdige baan. Je bent niet zomaar een technicus, want je houdt je ook bezig met de verkoop. Een commercieel technicus engineering is niet iemand die op de achtergrond werkt. Je komt in contact met klanten en opdrachtgevers om iets te vertellen over het nieuwe product waaraan je hebt meegewerkt. Of misschien heb je wel meegeholpen om het te ontwikkelen. Het is ook je taak om bijvoorbeeld te overleggen met leveranciers. Uiteindelijk zit het woord commercieel niet voor niets in je beroep.
Eenmaal geslaagd voor de opleiding commercieel technicus engineering kun je aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met industrie, maar ook met service en onderhoud. Je werkt vaak zelfstandig en je geeft allerlei soorten adviezen.

Opleidingsinhoud

Je opleiding bestaat uit meerdere delen. Natuurlijk speelt techniek een belangrijke rol. Je leert van alles over verschillende materialen en waarvoor ze wel of niet geschikt zijn, je leert technische tekeningen begrijpen, de eisen waar een product aan moet voldoen, noem maar op.
Aan de andere kant krijg je tijdens je opleiding commercieel technicus engineering ook lessen in marketing en commerciële vaardigheden. Hoe je moet omgaan met klachten, maar ook hoe je een (nieuw) product moet presenteren. Je krijgt een belangrijke functie, dus je moet beschikken over de juiste (commerciële) tools om je werk te doen.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Om te slagen als commercieel technicus engineering is het natuurlijk noodzakelijk dat je liefde voor techniek hebt. Behalve technisch moet je ook creatief zijn, want je werkt mee aan het bedenken en uitvoeren van nieuwe producten. Maar je moet ook commercieel denken en goed met mensen kunnen omgaan. Het is de bedoeling dat jij zo enthousiast bent over een nieuw of vernieuwd product dat je in staat bent om het te verkopen. Of je wordt ingezet om iets over het product te vertellen aan mogelijke kopers.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar - ROC Horizon College BOL BBL
Almere - ROC van Flevoland BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Leeuwarden, Emmeloord, Sneek, Drachten - ROC Friese Poort BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.