Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Ben je altijd geïnteresseerd in hoe een apparaat werkt en sleutel je graag zelf? Dan is de opleiding tot Technicus engineering iets voor jou. Als technisch engineer ben je betrokken bij de productie van complexe technische producten, van ontwerp tot installatie en het finetunen daarna. Je leert de werking en principes achter een bepaalde techniek en doet een brede technische kennis op. Met deze studie kun je aan de slag in een breed scala aan bedrijven, van dienstverlening tot industrieel. Ook kun je in het service- en onderhoudscircuit terechtkomen. De route en het uiteindelijke doel bepaal je grotendeels zelf door de specialisaties die je kiest.Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Technicus engineering werk je aan realistische projecten waardoor je na je studie goed voorbereid kan starten in een baan. Je krijgt vakken zoals ontwerpen, programmeren en installatietechniek.Vanuit de vakken elektrotechniek, automatisering, werktuigbouw, wiskunde en natuurkunde leer je de basis om moderne technieken als robotica, domotica en mechatronica toe te passen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.
Verder leren
Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Technisch inzicht en affiniteit met de materie is belangrijk. Je werkt zorgvuldig en bent niet bang om verantwoordelijkheid te nemen. Als je ergens tegenaan loopt, geef je niet op maar bedenk je direct een andere manier om iets werkend te krijgen. Omdat je regelmatig te maken krijgt met klanten voor wie je iets ontwerpt of installeert (vaak op locatie), is een goede communicatie belangrijk.Soortgelijke particuliere opleidingen & cursussen
- BBL-opleiding Werktuigbouw - Tata Steel Academy