Tech College

Gereedschapsmaker

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als gereedschapsmaker maak je géén hamers of nijptangen. Dit is wel gereedschap dat je zult gebruiken, maar je gaat het niet produceren. Een gereedschapsmaker maakt onderdelen van iets. Het hangt van je werkplek af wat je eindproduct is. Misschien hoort wat je maakt wel in een camera thuis, in een computer, of wie weet in een mobiele telefoon. Of in medische apparatuur. De mogelijkheden zijn eindeloos, net als je werkplek. In theorie kan een gereedschapsmaker overal terecht komen waar iets gemaakt wordt in de breedste zin van het woord.
Je werkt met uiteenlopende materialen, waarmee jij van alles doet om het gewenste product te maken door middel van te solderen, slijpen, draaien, schroeven, zagen en andere werkzaamheden.

Opleidingsinhoud

Een gereedschapsmaker moet leren hoe je omgaat met materialen zoals titanium en aluminium. Verder leer je alle ins en outs van CNC-machines. Die kennis heb je nodig om je werk te doen. Er is ook aandacht voor de manier waarop je het beste met collega’s kunt samenwerken, want een gereedschapsmaker werkt bijna altijd in een team.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet heel nauwkeurig werken. Ga jezelf maar na. Hoe voel jij je als je nieuwe camera binnen de kortste keren kapot is vanwege een constructiefout? Dit kan het gevolg zijn van een fout van een gereedschapsmaker. Een onderdeel dat niet goed past of niet goed is geproduceerd, zorgt voor problemen. Dit geeft aan hoe belangrijk je bent. Eigenlijk moet je als gereedschapsmaker ook van puzzelen houden. Je moet zodanig met het beschikbare materiaal omgaan dat je er zoveel mogelijk mee doet. Een gereedschapsmaker werkt regelmatig met CNC-machines. ( Computer Numerical Control) Het vraagt om precisie om een dergelijke machine te bedienen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.