MBO Amersfoort

Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. Een hele mond vol, maar je hebt dan ook een volle agenda. Voor jou zitten er eigenlijk niet genoeg uren in je werkdag. Je kunt een baan vinden in een fabriek, een werkplek, de haven. Overal waar techniek is en waar onderhoud en service verricht moet worden aan elektrotechniek en instrumentatie, daar ben jij van harte welkom.
Je bent niet zomaar een monteur, maar een eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. Je hebt een breed takenpakket. Onderhoud, servicemonteur, je verhelpt storingen, je hebt verstand van elektrisch schakelen, elektronica, je kunt andere collega’s instructies geven en ga zo maar door. Zonder een eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie loopt de boel gewoon in het honderd.

Opleidingsinhoud

De werkzaamheden van een eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie zijn divers en hetzelfde geldt voor je opleiding. Er is aandacht voor veiligheidseisen, plus het onderhouden van allerlei (elektrotechnische) machines, hoe ze werken, wat je ermee kunt doen, noem maar op. Het leren begrijpen van technische tekeningen komt aan bod en nog veel meer.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet nauwkeurig werken, want anders zou je de veiligheid van jezelf en andere mensen in gevaar kunnen brengen. Een eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie is ook iemand die moet durven ingrijpen en beslissingen kan nemen. Je hebt immers veel verantwoordelijkheid. Daarnaast heb je passie voor elektrotechniek nodig.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere Buiten - ROC van Flevoland BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmeloord, Sneek, Drachten - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.