MBO Amersfoort

Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie kun je aan de slag bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling van productie-, installatie- en servicebedrijven. De werkzaamheden betreffen een of meer van de volgende
gebieden: elektrotechniek, installatietechniek, machine- of apparatenbouw, werktuigbouw.

De technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie richt zich op onderhoud, storingsanalyse en modificatie van (het mechatronische, elektrische en/of meet- en regeltechnische deel van) industriële apparatuur, installaties en systemen. Voorbeelden zijn productiemachines, procesinstallaties, liftinstallaties en railvoertuigen. Je bent de spil tussen werkvoorbereiding en de opdrachtgever/klant of leidinggevende.

Je bent verantwoordelijk voor de inspectie van apparatuur, installaties en systemen. Je beoordeeld globaal de staat van onderhoud door zintuiglijke waarneming. Verder voer je testen en metingen uit, stel je een diagnose en rapporteer je de resultaten. Daarnaast optimaliseer je apparatuur, installaties en systemen en verhelp je storingen. Ook lokaliseer en analyseer je (de oorzaak van) complexe storingen in het elektro-, meet- en regeltechnisch en mechatronisch deel van apparatuur, installaties en systemen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de opbouw van installaties en hoe deze worden afgesteld en geprogrammeerd. Je leert hoe je de planning zelfstandig opstelt en organiseert en krijgt lessen als het gaat om veiligheid en klantvriendelijkheid. Andere vakken die worden behandeld tijdens de opleiding zijn aandrijftechniek, regeltechniek en besturingstechniek. Alles om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het echte werk. Naast de theoretische kennis die je op doet leer je deze ook vrijwel direct toepassen in de praktijk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een affiniteit met installaties en techniek. Daarnaast heb je een goed inzicht en ben je flexibel ingesteld. Verschillende werkplekken zijn voor jou geen probleem. Je hebt leiderschapskwaliteiten in je zitten en geen moeite met het aansturen van mensen indien het nodig is. Je bent handig en hebt altijd snel door hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze werken. Je hebt goede communicatieve vaardigheden en een goed verantwoordingsgevoel.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Drachten, Sneek - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.