Technicus service en onderhoud werktuigbouw

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Elke type productiebedrijf is blij met een technicus service en onderhoud werktuigbouw. Wanneer het onderhoud aan de machines niet goed is, dan kan het hele productieproces stil komen te liggen. Dit is wel het laatste waar iedereen op zit te wachten. De technicus service en onderhoud werktuigbouw zal goed in de gaten houden of alle machines werken zoals ze moeten werken. Je vervangt versleten of kapotte onderdelen en zorgt dat er nieuwe worden besteld. Verder voer je reparaties uit en je controleert en inspecteert de machines op je werkplek. Kortom: een technicus service en onderhoud werktuigbouw houdt de boel draaiende.

Opleidingsinhoud

Je leert hoe je installaties en machines klaar voor gebruik moet maken en hoe je moet controleren of ze naar behoren werken. Dit wordt immers je werk als technicus service en onderhoud werktuigbouw, plus natuurlijk het aanpakken van storingen. Dit zal veel aandacht voor zijn tijdens je opleiding.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Controleren en inspecteren. Dat zijn je belangrijkste taken. Daarom moet je oog voor detail hebben. Er mag je weinig ontgaan. Je werkt meestal zelfstandig, dus je moet genoeg kennis in huis hebben om je taak als technicus service en onderhoud werktuigbouw goed uit te voeren. Je moet beslissingen kunnen nemen, want je hebt vaak een (grote) verantwoordelijkheid. Soms ben je ook verantwoordelijk voor het inwerken van nieuwe, niet zo ervaren technici. Je moet dus precies weten wat je doet.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Nieuwegein - Tech College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.