Technicus service en onderhoud werktuigbouw

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Elke type productiebedrijf is blij met een technicus service en onderhoud werktuigbouw. Wanneer het onderhoud aan de machines niet goed is, dan kan het hele productieproces stil komen te liggen. Dit is wel het laatste waar iedereen op zit te wachten. De technicus service en onderhoud werktuigbouw zal goed in de gaten houden of alle machines werken zoals ze moeten werken. Je vervangt versleten of kapotte onderdelen en zorgt dat er nieuwe worden besteld. Verder voer je reparaties uit en je controleert en inspecteert de machines op je werkplek. Kortom: een technicus service en onderhoud werktuigbouw houdt de boel draaiende.

Opleidingsinhoud

Je leert hoe je installaties en machines klaar voor gebruik moet maken en hoe je moet controleren of ze naar behoren werken. Dit wordt immers je werk als technicus service en onderhoud werktuigbouw, plus natuurlijk het aanpakken van storingen. Dit zal veel aandacht voor zijn tijdens je opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Controleren en inspecteren. Dat zijn je belangrijkste taken. Daarom moet je oog voor detail hebben. Er mag je weinig ontgaan. Je werkt meestal zelfstandig, dus je moet genoeg kennis in huis hebben om je taak als technicus service en onderhoud werktuigbouw goed uit te voeren. Je moet beslissingen kunnen nemen, want je hebt vaak een (grote) verantwoordelijkheid. Soms ben je ook verantwoordelijk voor het inwerken van nieuwe, niet zo ervaren technici. Je moet dus precies weten wat je doet.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.