Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw kun je aan de slag bij industriële en toeleverende bedrijven van (half)producten en (half)fabricaten, zoals de metaalproductenindustrie, machine- en apparatenbouw, transportmiddelenindustrie, voedings- en genotsmiddelenindustrie, (petro)chemie en hout- en papierindustrie. Het kan om zowel kleine als grotere bedrijven gaan. Binnen deze bedrijven werkt hij in een technische dienst of op de afdeling storing en onderhoud. Hij kan ook in een dienstverlenend bedrijf werken dat voor service en onderhoud wordt ingehuurd. In dat geval werkt hij op locatie en heeft hij te maken met een diversiteit aan opdrachtgevers/klanten en een wisselende werkomgeving. De werkzaamheden betreffen een of meer van de volgende gebieden: elektrotechniek, installatietechniek, machine- of apparatenbouw, werktuigbouw. De technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie richt zich op onderhoud, storingsanalyse en modificatie van (het mechatronische, elektrische en/of meet- en regeltechnische deel van) industriële apparatuur, installaties en systemen. Voorbeelden zijn productiemachines, procesinstallaties, liftinstallaties en railvoertuigen. Je bent de spil tussen werkvoorbereiding en de opdrachtgever/klant of leidinggevende.

Je bent verantwoordelijk voor de inspectie en het lokaliseren van storingen aan apparatuur, installaties en systemen. Je beoordeelt globaal de staat van onderhoud door zintuiglijke waarneming. Verder voer je testen en metingen uit, stel je een diagnose en rapporteer je de resultaten. Je maakt het werktuigbouwkundige deel van de machine, installatie of systeem gebruiksklaar door het opnieuw inregelen, afstellen en zo nodig programmeren van de besturing of aansturing. Je test en controleert de werking van de machine of installatie. De eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw legt minder ervaren collega's uit wat ze moeten doen, geeft instructies, aanwijzingen en tips over het uit te voeren werk. Je demonstreert handelingen, je adviseert, beantwoordt vragen en gaat na of de uitleg is begrepen en of de opdracht duidelijk is.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle beginselen die horen bij de werktuigbouw. Tijdens de lessen leer jij alle machines en apparaten kennen die later in je werk gebruikt zullen worden. Daarnaast leer je hoe reparaties moeten worden uitgevoerd en hoe je alles moet monteren en demonteren. Veiligheid is van belang als het gaat om je werk en zal dan ook uitgebreid behandeld moeten worden om jou goed aan het werk te kunnen laten gaan.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent iemand die graag het voortouw neemt en goede leiderschapskwaliteiten bezit. Daarnaast ben je flexibel ingesteld en heb je geen problemen met het werken op verschillende werkplekken. Je hebt een interesse in de werktuigkunde en gaat altijd veilig te werk.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Beverwijk - ROC Nova College BOL BBL
Deventer - Aventus BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Nieuwegein - Tech College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL
Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.