ROC van Twente

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties is een technisch beroep. Je bent dan ook werkzaam in de technische sector in bijvoorbeeld de installatietechniek of machine- en apparatenbouw. Je verhelpt storingen en doet onderhoud aan installaties. Hoe jouw werkomstandigheden eruit zien, is grotendeels afhankelijk van je werkgever. Je kunt bijvoorbeeld bij je werkgever verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de installatie van apparatuur of op locatie bij klanten moeten sleutelen. Ook of je in teamverband of voornamelijk zelfstandig werkt, is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt.

Opleidingsinhoud

Naast de generieke vakken die vanuit overheidswege verplicht zijn (Nederlands, rekenen) wordt de basis van deze opleiding gevormd door beroepsspecifieke onderdelen die je klaarstomen voor het vak. Hierbij moet je denken aan de basisbeginselen van de isntallatie- en elektrotechniek die jij krijgt. Veiligheid staat daarnaast hoog in het vaandel binnen de opleiding. Net als vakken die o.a. onderhoud, reparatie en optimalisatie van bijvoorbeeld drinkwaterinstallaties behandelen.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Voordat je aan de slag kunt, moet je natuurlijk eerst de installaties, apparaten of systemen waarmee je werkt van binnen en buiten kennen. Daarvoor is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt. Een professionele houding naar zowel klanten als collega's is een vereiste. Je houdt je aan de regels voor veiligheid en werkt op een nauwkeurige, systematische manier. Tijdens je opdrachten krijg je ook te maken met een administratief deel, bijvoorbeeld het vastleggen van de gebruikte materialen of tijd. Het is belangrijk dat je dit serieus neemt en nauwkeurig administreert. Je signaleert verkoopkansen en zet je steeds opnieuw in voor een vlotte afwerking van de storing of het onderhoud waarvoor je wordt ingezet. Houd er rekening mee dat vooral storingen zich niet altijd voordoen tussen 9 en 5. In zulke gevallen wordt een flexibele instelling verwacht.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - ROC van Flevoland BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn, Deventer - Aventus BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Beverwijk - ROC Nova College BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Drachten, Leeuwarden - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Nieuwegein - Tech College BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
zaandam - Regio College BOL BBL
Zwijndrecht - Da Vinci College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.