Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De naam van de opleiding geeft al grotendeels aan wat je van het beroep Monteur service en onderhoud installaties en systemen kunt verwachten. Je bent werkzaam in de technische sector en neemt de storingsdienst en/of het onderhoud voor je rekening. Dat houdt in dat je systemen, installaties of apparatuur inspecteert, optimaliseert en eventuele storingen opspoort en verhelpt. Je werkgever is vaak een productie-, installatie- of servicebedrijf. Het soort werkgever bepaalt voor een groot deel hoe je werkdag er precies uit zal zien. Zo heb je bedrijven waarbij je vooral intern als monteur werkzaam bent, maar ook bedrijven waarvoor je de weg op gaat en werkzaamheden bij klanten uitvoert.

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit een basisdeel met beroepsspecifieke onderdelen en verplichte vakken als rekenen en Nederlands. Daarnaast is er een profieldeel met keuzevakken. Onderdelen waar je aan mag denken zijn bijvoorbeeld het leren van het in bedrijf stellen van gasinstallaties. Daarnaast leer jij storingen op te sporen en leer je samenwerken en veilig werken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Tijdens de opleiding kom je in aanraking met de basisprincipes achter installaties en systemen. De exacte apparatuur verschilt echter per bedrijf. Het is daarom belangrijk dat je je dienstbaar opstelt en de tijd neemt om de apparatuur, installaties of systemen van jouw werkgever goed te leren kennen. Bij je werkzaamheden zul je rekening moeten houden met de richtlijnen en regels die gelden. Technisch inzicht, nauwkeurigheid en systematisch werken zijn onmisbaar voor een Monteur service en onderhoud. In het contact met collega's en klanten stel je je professioneel op. Je bent zeker van je zaak en werkt gedisciplineerd om de taak zo efficiënt en goed mogelijk af te ronden. Het administreren van je werkzaamheden zie je als een vanzelfsprekend deel van je werkzaamheden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn, Deventer - Aventus Installatie- & Koudetechniek BOL BBL
Beverwijk - ROC Nova College BOL BBL
Hardinxveld-Giessendam, Zwijndrecht - Da Vinci College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.