Rijn IJssel

Tekenaar werktuigkundige installaties

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je zult gaan werken aan het ontwerpen van producten en productonderdelen in een constructietekening. Je maakt hierbij gebruik van een CAD-tekenpakket.
Vanaf de eerste stap ben je betrokken bij het proces, je bent bij een projectoverleg en denkt mee over oplossingen voor het probleem. Vervolgens verricht je metingen en maak je constructietekeningen, daarbij bepaal je materiaalgebruik, maten en productonderdelen. Tot slot ontwikkel je de tekening tot in detail en controleer je je werk.

Opleidingsinhoud

Als eerst leer je werken met een CAD-takenpakket. Stap voor stap wordt je door het proces begeleidt. Het begint bij het verzamelen van de juiste informatie, daarna komt een materiaaloverzicht en vervolgens hoe je deze informatie bundelt in een installatie-ontwerp. Je leert alle details over het ontwerp en hoe je een controle uitvoert.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na het afronden van de opleiding tekenaar werktuigkundige installaties kun je doorstromen naar een gerelateerde mbo niveau 4 opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je werkt goed in een team, maar ook zelfstandig. Je hebt een oog voor detail en stopt niet tot het project in zijn totaliteit goed is. Je bent betrokken en wordt enthousiast van een uitdagend project.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.