Edumatch College

Eerste Monteur dakbedekking

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De eerste monteur werktuigkundige installaties werkt in de sector techniek bij een bedrijf dat werktuigkundige en sanitaire installaties en dakbedekking aanlegt, onderhoudt, repareert en wijzigt. De bedrijven zijn zowel klein als groot van omvang en kunnen zowel regionaal, landelijk als internationaal actief zijn. Het betreft installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie, riolering, dakbedekkingen, brandbestrijding en hemelwaterafvoersystemen. Je wordt op een van de deelgebieden, werktuigkundige of sanitaire installaties of dakbedekking, ingezet. De eerste monteur werktuigkundige installaties doet zijn werk op uiteenlopende locaties, bijvoorbeeld in, om en op woningen, woongebouwen, winkelbedrijven, utiliteitsbouw (zoals scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen). Pre-fabricage-werkzaamheden kunnen ook in een werkplaats op het bedrijf worden verricht.

Als eerste monteur dakbedekking installeer je werktuigkundige installaties. Je verricht montagewerk, demontagewerk en reiniging aan werktuigkundige componenten en leidingsystemen van werktuigkundige installaties. Daarnaast leg je leidingen aan en controleer je de werking van de installaties. Naast de het uitvoeren van het installatiewerk, begeleidt de eerste monteur dakbedekking het installatiewerk aan dakbedekking, sanitaire installaties en hemelwaterafvoeren. Je brengt dakafwateringen aan en bitumineuze, kunststof of metalen dakbedekking en afwateringssystemen aan.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de gereedschappen en materialen die van toepassing zijn op je latere werk. Hoe maak ik een dak waterdicht of leg ik een waterafvoer? Voor al deze vragen heb jij na het behalen van je diploma direct een antwoord paraat staan. Je leert je leiderschap skills verder te ontwikkelen n hoe je collega’s het beste kunt aansturen voor het mooiste resultaat. Naast de theoretisch vakken zoals installatietechniek mag je ook laten zien wat je kan binnen de praktijk. Echte ervaring is immers het beste leermiddel!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent hardwerkend en beschikt overeen goed technisch inzicht. Je hebt geen hoogtevrees, en dat is maar goed ook, want bij het uitvoeren van werk op een dak is dat een noodzakelijkheid. Je bent een leider in hart en nieren en kunt over het algemeen meteen goed overweg met machines en installaties.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.