Biologisch medisch analist

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een biologisch medisch analist werkt bijvoorbeeld in een laboratorium, een plek waar medisch onderzoek wordt verricht, een bloedbank of in het laboratorium van een ziekenhuis. In dat laatste geval mag je bijvoorbeeld bloedmonsters onderzoeken, of ander materiaal dat is afgenomen bij patiënten. Dankzij het werk een biologisch medisch analist kan een arts ontdekken wat een patiënt mankeert.
Als je in een laboratorium van een onderzoekscentrum werkt, dan kun je bijvoorbeeld ontdekken of voedsel wel helemaal in orde is. Of zitten er soms te veel bacteriën in? Kies je voor het beroep van biologisch medisch analist, dan draait je werk om micro-organismen. Denk dan aan virussen, bacteriën, schimmels en andere boosdoeners uit deze hoek.

Opleidingsinhoud

Tijdens je opleiding biologisch medisch analist is er veel aandacht voor analyseren, het goed registreren van ingekomen materiaal dat onderzocht moet worden en op welke manier je het beste je resultaten kunt rapporteren. Je leert ook hoe je de apparatuur waarmee je werkt kunt onderhouden en schoonhouden. Als er een ‘restantje’ van een ander onderzoek blijft hangen, dan heeft dit effect op de uitslag van je volgende biologische ‘puzzel’. Dat is niet de bedoeling.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet geduld hebben, van puzzelen houden en vasthoudend zijn. Je werk als biologisch medisch analist zit er pas op als je de puzzel hebt opgelost. Je moet dus doorgaan waar anderen misschien ophouden. Jij natuurlijk niet!
Je moet ook heel oplettend zijn. Het bloed van mevrouw A mag niet verwisseld worden met dat van meneer B. Dan zouden er hele verkeerde resultaten uit de bus rollen, met alle gevolgen van dien. Verder moet je goed kunnen analyseren, want het heet natuurlijk niet zomaar biologisch medisch analist.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem, Nijmegen - Rijn IJssel BOL BBL
Beverwijk - ROC Nova College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Cuijk, Oss - Koning Willem I College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Leeuwarden - Aeres MBO BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.