MBO Amersfoort

Maatschoenmaker

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De maatschoenmaker werkt veelal in kleine bedrijven van één tot hooguit enkele medewerkers. Ze werken in de werkplaats en, indien aanwezig, achter de verkoopbalie. Een vakman is ambachtelijk, technisch, commercieel en creatief ingesteld. Je werkt nauwkeurig, gestructureerd, efficiënt en kwaliteitsbewust.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding ga je je bezig houden met het ontwerpen, maken en repareren van schoenen. Je weet wat de nieuwe modetrends zullen worden en onderzoekt de nieuwe ontwikkelingen in de schoenindustrie. Je leert hoe je de schoenen op maat maakt en waar je als maatschoenmaker rekening mee moet houden. Je probeert zo goed mogelijk de wens van de klant waar te maken. Het is een zelfstandig vak waardoor je ook zal leren ondernemen. Je krijgt standaard algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als maatschoenmaker zoek je grenzen van de technieken op en komt hierdoor met creatieve ideeën en oplossingen bij het be- en verwerken van leer. De aard van de werkzaamheden is hierdoor afwisselend. Om dit te kunnen doen heb je kennis nodig die specialistisch is. Je bent in staat om voor de uit te voeren werkzaamheden de meest geschikte leersoorten te selecteren. Hierbij beoordeel je de gekozen leersoorten op kwaliteit. Daarnaast kun je overweg met de gereedschappen en materialen. De maatschoenmaker voert ook complexe reparaties met creatieve oplossingen uit aan lederwaren, onderwerken (zolen en/of hakken) of het boven- en/of binnenwerk van de schoen. In het laatste geval breng je de schoen na de reparatie weer terug in het originele model. In het geval van een opdracht voor nieuwe schoenen, ben je in staat de schoen te ontwerpen naar de opdracht en deze schoen te vervaardigen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.