MBO Amersfoort

Ondernemend schoenhersteller

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als schoenhersteller niveau 3 werk je bij een schoenherstellersbedrijf of als zelfstandige schoenmaker. Je kunt alleen werken, maar werken in teamverband komt ook voor. Naast schoenen repareer je ook allerlei andere lederwaren zoals riemen, portemonnee´s en tassen. Je werkt dus veel met stoffen als leer, kunststof en rubber. Tijdens je werk maak je gebruik van naai- en aflapmachines en diverse gereedschappen. Daarnaast houd je je werkplaats schoon en netjes, pleeg je onderhoud aan je machines en geef je klanten advies over hun schoenen. Je vertelt hen precies of de schoenen nog te repareren zijn, hoe lang dat gaat duren en wat de kosten zijn. Het kan ook voorkomen dat je kleine spullen moet verkopen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende dingen. Je leert onder andere hoe je werkt met leer, het voornaamste materiaal dat je tegenkomst als schoenhersteller. Denk niet dat schoenen alleen bij je toekomstige beroep horen. Je onder andere omgaan met tassen en riemen. Verschillende gereedschappen zullen behandeld worden tijdens de opleiding om jou zo goed mogelijk aan het werk te laten gaan. Je houd je ook bezig met de verkoopkant van het beroep en zal hier ook over leren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je weet precies hoe je een schoen er weer goed en mooi uit moet laten zien. Technieken als aflappen, doornaaien, nieten en modelleren zijn niet vreemd voor jou. Verder weet je precies hoe de machines en gereedschappen werken en kun je deze ook onderhouden. Je bezit sociale vaardigheden om met klanten om te kunnen gaan en je kunt goed plannen. Ook ben je creatief. Je bezit kennis van de anatomie van de voeten, bekken en rug. Je bent vakkundig, zorgvuldig en snel in je werk. De klanten vertrekken bij jou altijd met een tevreden gevoel en perfect gerepareerde spullen. Verder kun je als zelfstandige prima ondernemen en weet je alles over het hebben en onderhouden van je eigen bedrijf.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.