Eerste Carrosseriebouwer

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als eerste carrosseriebouwer houdt je je bezig met het bouwen, repareren en onderhouden van carrosserieën, oftewel het omhulsel van auto´s, vrachtwagens en bussen. Je werkt alleen of in een team, meestal bij een schadeherstelbedrijf of een garage. Vaak heb jij de leiding over een team en stuur je de andere werknemers aan. Natuurlijk ben je niet alleen bezig met de carrosie zelf, maar ook met andere onderdelen van een auto, zoals de airco, verlichting en de radio. Samen vormt dit immers een geheel. Technische tekeningen maken en overleggen met je klanten zijn ook voorkomende werkzaamheden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je over carrosserieën en welke techniek hierbij komt kijken. Je leert ook meer algemenere zaken zoals voertuigtechniek. Welke machines, gereedschappen en technieken je nodig hebt tijden carrosseriebouw leer je ook tijdens de opleiding.
Andere leerpunten zijn het opnemen van schade en maatwerkoplossingen ontwikkelen.
De opleiding kent een aantal standaard vakken die voor iedereen verplicht zijn. Dit zijn onder andere Nederlands en burgerschap.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Werken met je handen vind je erg fijn. Je bent technisch ingesteld en je kunt hersteltechnieken toepassen. Je kunt van tevoren een goede inschatting maken van de tijd en de kosten die je kwijt bent aan een klus. Nauwkeurig werken en je aan de deadlines houden is voor jou geen enkel probleem. Je bezit kennis van verschillende voertuiginstallaties en je beheerst technieken als knippen, zagen en boren. Ook heb je basiskennis van elektrotechniek. Je bent creatief en je hebt ruimtelijk inzicht. Verder ben je prima in staat om een groep mensen aan te sturen en kun je goed samenwerken. Milieu en veiligheid staan tijdens je werk volop in het vaandel.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen