Eerste Autoschadehersteller

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt als eerste autoschadehersteller in een autoschadeherstelbedrijf.
Je bent als eerste autoschadehersteller is staat precies vast te stellen wat de schade aan de auto is. Je kunt dat handmatig of met speciale apparatuur doen. Indien nodig kan je ook de schade herstellen, ook als het een grote schade betreft.
Je moet nauwkeurig te werk gaan en goed met mensen omgaan. Je hebt namelijk met klanten maar ook met de schade-experts te maken.
Omdat je vaak, tijdens het herstellen van de auto, met meerdere personen gelijktijdig aan de wagen werkt, zal je goed met je collega’s om moeten kunnen gaan.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding word je geleerd hoe je de diagnose moet stellen en het beoordelen van de carrosserieschade. Ook zal je leren hoe je de carrosserieschade kunt herstellen en het aanbrengen van kitten en beschermingsmaterialen. Je leert tijdens de opleiding tot eerste autoschadehersteller ook hoe je de carrosserie moet demonteren en monteren. Dat geldt ook voor het interieur, de elektrische- en mechanische delen. Je leert ook hoe je de auto weer afleveringsklaar moet maken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je zal zeer goed met je collega’s en andere personen moeten kunnen omgaan. Met je collega’s is dat van belang omdat je bij een schade vaak met meerderen gelijktijdig de schade herstelt.
Je moet goed met de klanten om kunnen gaan zodat ze, ook in de toekomst, zullen terugkomen als ze eventueel weer een schade zouden hebben. Ook is dat belangrijk omdat je goed moet kunnen onderhandelen met schade-experts.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Boxtel - Summa College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.