Eerste Autospuiter

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een eerste autospuiter weet alles over het in kleur spuiten van een auto. Het kan zijn dat je de hele auto een nieuwe kleur geeft, maar meestal gaat het om reparaties of herstelwerkzaamheden. Bijvoorbeeld als een andere eerste autospuiter geen goed werk heeft verricht. Behalve kleur breng je ook een beschermende laklaag aan. Voordat je de verf kunt gaan spuiten, moet je eerst de ondergrond bewerken. Het gaat om werkzaamheden zoals plamuren en schuren. Het werk van eerste autospuiter houdt zoveel meer in dan alleen een of meer lagen lak op een auto spuiten. Het mengen van de juiste kleur lak is ook jouw werk.
Een eerste autospuiter komt terecht bij een bedrijf waar beschadigde auto’s hersteld worden of ergens waar auto’s en/of mobiele werktuigen worden gebouwd.

Opleidingsinhoud

Je zit één dag op school en je werkt vier dagen in de praktijk. Tijdens je opleiding eerste autospuiter leer je bijvoorbeeld hoe je het vlak van de auto die gaat lakken moet schuren. Verder leer je alles over autospuiten dat je maar kunt bedenken. Van het spuiten van een auto in één kleur tot aan ingewikkelde opdrachten.
De vakken die je volgt zijn onder andere autotechniek, Nederlands en ICT.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet het geduld hebben om lak te mengen totdat de kleur is bereikt van de auto waar je mee bezig bent. Bovendien moet je leren om zo snel en efficiënt mogelijk te werken. Je hoeft je werk niet af te raffelen, maar als eerste autospuiter heb je het druk en je mag niet eindeloos lang over elke opdracht doen. Er wordt ook van je verwacht dat je je werkplek redelijk schoon houdt. Als er een klant langskomt die ziet dat de eerste autospuiter er een rommeltje van maakt, dan maakt dit geen goede indruk.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Boxtel - Koning Willem I College BOL BBL
Boxtel - Summa College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Nieuwegein - Automotive College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.