Technicus mobiele werktuigen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De opleiding technicus mobiele werktuigen heette eerder technicus landbouwmechanisatie. Dit verraadt al wat meer over wat je gaat doen. Je gaat geen auto’s repareren en onderhouden, maar heftrucks, tracktoren, shovels, kraanwagens, bulldozers, graafmachines en alle andere mobiele werktuigen die je kunt verzinnen. Jij gaat je dus storten op het grote werk in plaats van op personenwagens. Als technicus mobiele werktuigen ben je niet alleen een technische man of vrouw. Je schrijft ook een rapport over wat je gedaan hebt en je kunt ook de persoon zijn die de kosten berekent. Elke werkdag voor een technicus mobiele werktuigen is anders, want je weet nooit wat je zult aantreffen. Als je voor deze opleiding kiest, dan kun je werk vinden bij gespecialiseerde garages, bij verhuurbedrijven van dergelijke machines, handelaren, onderhoudsbedrijven, noem maar op. Een technicus mobiele werktuigen kan overal terecht waar dit type machines zich bevindt.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding technicus mobiele werktuigen leer je alle technische kanten van de machines die in de bouw en landbouw worden gebruikt. Kennis van de Nederlandse en Engelse taal is noodzakelijk.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet heel nauwkeurig zijn en geduld hebben. Techniek heeft te maken met precisie en aandacht. Soms is meteen duidelijk wat er aan de hand is en wat er gerepareerd moet worden. Dit is niet altijd het geval. De zoektocht naar een probleem kan een complete zijn. Jij weet daar straks wel raad mee als technicus mobiele werktuigen. Als je klaar bent met de reparatie of onderhoudswerkzaamheden, dan moet het werktuig getest worden. Ook hierbij moet je heel nauwkeurig zijn.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn, Boxtel - Aventus BOL BBL
Boxtel - Helicon MBO Den Bosch BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Harderwijk - SOMA-College BOL BBL
Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Hoevelaken - Hoornbeeck College BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL
Raalte - Landstede BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.