Zadkine

Fashion Product Coordinator

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als fashion Product Coordinator ben je werkzaam in de modebranche. Je kunt terechtkomen in een kop-staartbedrijf, in een groothandel of in de detailhandel. Je vormt als productmanager de schakel tussen de ontwerpafdeling, de inkoop- en verkoopafdelingen, de leveranciers en de productie-ateliers. De eindverantwoordelijkheid berust bij jouw leidinggevende.

Een fashion product coordinator draagt in de eerste plaats bij tot de ontwikkeling van een nieuwe collectie. Je verzamelt, analyseert en interpreteert commerciële gegevens over verkoop, trends, doelgroepen enzovoorts. Je trekt hieruit conclusies m.b.t. de ontwikkeling van een nieuwe collectie. Je gaat de commerciële en productietechnische haalbaarheid na van items uit het collectieplan. Je controleert de productspecificaties voor de collectie en je voert kostprijsberekeningen uit om de verkoopprijs te kunnen vaststellen. Je maakt een overzicht van de commerciële informatie m.b.t. een nieuwe collectie.

De junior productmanager bereidt ook de productie van de nieuwe collectie-items voor. Je bereidt de inkoop voor van de nodige materialen en adviseert de productieafdelingen over de te produceren aantallen, de te gebruiken materialen, de leveranciers van de grondstoffen enzovoorts. Je stelt een productieplanning op en houdt rekening met het tijdstip van opleveren en eventuele vertragingen. Tot jouw werk behoort ook het testen en keuren van monsters van stoffen, fournituren en accessoires.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden verschillende vakken aangeboden om jou zo alle benodigde vaardigheden te leren die jij nodig hebt om aan de slag te gaan. Je leert hoe kwaliteitscontroles moeten worden uitgevoerd tijdens de productie en hoe een nieuwe collectie uitgewerkt wordt. Vakken zoals logistiek, economie en organisatie en computer vaardigheden zijn vakken die je tijdens de opleiding volgt. Daarnaast behandel je verschillende grondstoffen die nodig zijn voor de productie en leer je trends te herkennen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Alsfashion product coordinator ben je uiteraard op de hoogte van al wat er reilt en zeilt in de modewereld. Je kunt uitstekend organiseren en plannen. Je moet in staat zijn om optredende problemen snel en efficiënt op te lossen, vaak onder een grote tijdsdruk. Je hebt voldoende kennis en inzicht om gebruikte stoffen, materialen en tussenproducten grondig te kunnen beoordelen. Je bent bereid om vaak buitenlandse reizen te maken en je beheerst vreemde talen, vooral het Engels. Je kunt klaar en duidelijk rapporteren aan je leidinggevende over alle aspecten van jouw werk.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.