Zadkine

Basismedewerker fashion

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als basismedewerker fashion werk je veel in bij bedrijven die zich bezig houden met het maken, veranderen of repareren van allerlei soorten kleding, van broeken tot truien. Dit zijn voornamelijk de kleding,- confectie- of een veranderateliers.

Je werkzaamheden bestaan vooral uit het meten en knippen van stukken stof en deze aan elkaar zetten met behulp van een naaimachine. Dit doe je volgens een vaste werkwijze. Daarnaast zorg je ervoor dat je een schone en nette werkplek hebt en verricht je klein onderhoud aan je naai- en snijmachine. Als je je product af hebt, controleer je of het voldoet aan de gestelde eisen van de opdrachtgever.

Opleidingsinhoud

Je volgt veel praktijklessen waarin je leert om kleding in elkaar te zetten, hoe je patronen moet maken en hoe je de maten op moet meten.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt kennis van verschillende textiele materialen die je tijdens je werk moet gebruiken. Verder weet je wat er op de materialenlijst staat en weet je alles van patronen en stoflegging. Je bent op de hoogte van de productieprocessen binnen een bedrijf. Verder heb je verstand van maatschema’s en weet je hoe je deze toe moet passen. Het gebruik van eenvoudige patroonstechnieken is voor jou geen probleem. Je kan instructies opvolgen, zowel op papier als luisterend. Ook kun je materialen en hulpmiddelen afmeten en gebruiksaanwijzingen toepassen. Ten slotte kun je omgaan met de benodigde apparatuur en ben je op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Zutphen - Aventus Fashion BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.