Vakman-ondernemer

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een vakman-ondernemer werkt voor zijn eigen onderneming. Je bent zelf verantwoordelijk voor het werven van klanten, voor je eigen inkomen en risico. Je kunt een onderneming starten in heel veel verschillende branches.

Als vakman-ondernemer onderzoek je eerst de markt. Je gaat na hoe je kunt inspelen op de behoeften van mogelijke klanten en hoe je je kunt onderscheiden van anderen. Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om een onderneming te starten, maak je eerst een ondernemingsplan. In dit ondernemingsplan leg je vast hoe je de toekomstige ontwikkeling ziet van jouw onderneming. Je zorgt ervoor dat je onderneming gefinancierd kan worden en je zoekt geschikte leveranciers voor de grondstoffen, producten of diensten die je nodig hebt.

Je maakt reclame voor jouw onderneming en probeert klanten aan te trekken. Als vakman-ondernemer stel je offertes op voor mogelijke klanten en verwerft opdrachten. Je geeft instructies aan je medewerkers en ondersteunt hen om de opdrachten voor je klanten zo goed mogelijk uit te voeren.

Tenslotte stel je facturen op voor de geleverde producten of diensten. Je geeft de nodige gegevens door aan de boekhouder en de belastingdienst. Voortdurend waak je over de financiële toestand van je onderneming en op basis daarvan stuur je de onderneming aan.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Vakman ondernemer ga je aan de slag met het maken van een ondernemingsplan en hoe deze waar te maken. Vakken zoals marketing, presenteren, boekhouden en netwerken helpen je hier bij. Ook wordt er aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert wat je sterke en zwakke punten zijn en werkt hieraan.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Met deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als vakman-ondernemer wordt van jou verwacht dat je jouw vakmanschap kunt gebruiken om er zelfstandig een onderneming mee op te starten. Je moet inzicht hebben in de behoeften van mensen of bedrijven en daarop inspelen met het vakmanschap dat je te bieden hebt. Natuurlijk ben je sociaal vaardig omdat je met (potentiële) klanten op een aangename en overtuigende manier moet kunnen omgaan. Je bent commercieel ingesteld en hebt de gave om kansen te herkennen en te gebruiken om jouw onderneming verder uit te breiden. Je hebt kennis van financiële zaken zodat je de onderneming op financieel gebied gezond kunt houden en geen onnodige risico’s neemt. Je kunt omgaan met tegenslagen en je hebt voldoende leiderschapskwaliteiten om jouw personeel op een resultaatgerichte manier aan te sturen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Drachten, Emmeloord - ROC Friese Poort BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Hardenberg, Hoogeveen, Groningen - Alfa-college BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Oss, Veghel, Uden - ROC de Leijgraaf BOL BBL
Roermond, Venray, Venlo - Gilde Opleidingen BOL BBL
Utrecht - Nimeto Utrecht BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL
Zoetermeer - mboRijnland BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL
Zwolle - ROC Menso Alting BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.