Intercedent

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als intercedent (ook wel consulent of arbeidsbemiddelaar genoemd) ben je werkzaam in de uitzetbranche of aanverwante branche.
Je bent voor je werk bezig als arbeidsbemiddelaar. Je bemiddelt tussen de mensen die aan het werk willen en bedrijven die een vacature hebben.
Je voert op de eerste plaats gesprekken met de persoon, die zich bij je meldt met de vraag of er werk voor hem/haar is. Daarbij zal je de gegevens van de persoon noteren en de opleidingen die men heeft. Je gaat ook de werkervaring van de persoon na. Daarna ga je op zoek naar passende vacatures. Als je denkt dat je een goede match hebt gevonden stel je beide partijen aan elkaar voor. Je stuurt de persoon op gesprek.
Je zal ook nieuwe bedrijven moeten werven en contacten onderhouden met bestaande klanten.

Opleidingsinhoud

Je bemiddelt tussen de mensen die aan het werk willen en bedrijven die een vacature hebben. Tijdens deze opleiding leer je het vinden van de juiste persoon voor de juiste functie! Je leert waar je op moet letten bij werkzoekende en hoe je ze het beste kunt begeleiden. Tijdens de opleiding word er veel aandacht besteed voor de arbeidsmarkt en voor werving en selectie van kandidaten. Naast de functie gerichte vakken ga je je ook bezig houden met administratieve werkzaamheden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Op de eerste plaats zal je goed moeten communiceren en actief zijn. Je moet je uiterste best doen om de persoon, die bij je komt voor werk, passend werk te bezorgen.
Je zal de loonadministratie moeten beheren en ook het klantenbestand. Je zal, als intercedent, ook zelfstandig een arbeidsovereenkomst moeten opstellen en zorgen dat de flexkrachten op tijd worden uitbetaald.
Een goede intercedent is in feite een duizendpoot. Hij/zij moet een goede gastheer of gastvrouw zijn, een bemiddelaar, ondernemer en controleur. Daarnaast zijn de stressbestendigheid, de communicatieve eigenschappen en het organisatievermogen van groot belang.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Bosch - Koning Willem I College BOL BBL
Ede - Dulon College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Hoofddorp - ROC Nova College BOL BBL
Leeuwarden - ROC Friese Poort BOL BBL
Roermond, Venlo, Venray, Weert - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.