Juridisch-administratief dienstverlener

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een Juridisch-administratief dienstverlener is vaak het eerste contact met een klant die juridische informatie of advies nodig heeft. Je handelt dit netjes zelf af of zorgt dat de klant verder geholpen wordt door de juiste persoon. Naast het klantcontact vormen ook dossierwerkzaamheden een belangrijk deel van je werkzaamheden. In dit beroep kom je terecht op administratieve afdelingen met een juridisch tintje. Dat kan zowel bij de overheid als een (non)profitorganisatie zijn.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding juridisch-administratief dienstverlener ga je aan de gang als administratieve ondersteuning, je houdt dossiers bij, hebt contact met cliënten en helpt bij de voorbereiding van juridische documenten. Je gaat je bezig houden met verschillende wet- en regelgeving. Denk daarbij aan arbeidsrecht, belasting- en bestuursrecht en familie- en erfrecht. Na de opleiding ken je de Nederlandse wet op je duimpje! Je krijgt o.a. algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je werkt met klanten, daar hoort een servicegerichte instelling bij. Je hebt een speciale antenne voor onderwerpen die gevoelig liggen en gaat daar diplomatiek mee om: een commerciële organisatie moet nu eenmaal winst maken en bij de overheid krijg je te maken met de politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in bedrijfsprocessen en hier op de juiste manier mee omgaat. Omdat je werkt met juridische vraagstukken, is een zakelijke en neutrale houding onmisbaar. Je gaat vertrouwelijk om met de jouw gegeven informatie. Prioriteiten stellen, overzicht houden, organiseren, kritisch denken, ordelijkheid en efficiëntie zijn eigenschappen die op jou van toepassing zijn. Daarnaast heb je een goed gevoel voor cijfers. De kennis binnen het juridische werkterrein verandert steeds. Het is daarom belangrijk dat je je nieuwe informatie snel eigen maakt en op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar - ROC Horizon College BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Assen, Emmen, Meppel - Drenthe College BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heernveen, Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Leeuwarden - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Leiden, Zoetermeer - mboRijnland BOL BBL
Middelburg, Goes, Zeeuws-Vlaanderen - Scalda BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Roermond, Venlo, Venray, Weert - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - MBO Utrecht BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.