Zadkine

Medewerker secretariaat en receptie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker secretariaat en receptie kun je werkzaam zijn in de administratieve afdeling van zowel kleine als grote organisaties. Je voert ondersteunende administratieve taken uit. De inkomende post, die zowel kan bestaan uit brieven als uit e-mails, moet je ontvangen, dateren en verdelen. Je maakt de uitgaande post klaar voor verzending. Tot je taak behoort eveneens het bijhouden van een agenda waarin je de afspraken met opdrachtgevers vastlegt en eventueel wijzigt. Je voert in een computersysteem allerlei administratieve gegevens in, die je controleert en indien nodig verbetert. Je zorgt ervoor dat deze gegevens op een overzichtelijke en betrouwbare manier worden opgeslagen.

Je neemt telefoongesprekken aan, geeft de gevraagde informatie en verbindt eventueel door naar andere medewerkers in het bedrijf. Je staat ook in voor het ontvangen en aanmelden van bezoekers. Bovendien verzorgt de medewerker secretariaat en receptie de zakelijke correspondentie. Je verzamelt en verwerkt de nodige gegevens om brieven, memo’s en e-mails op te stellen, die je vervolgens controleert en verstuurt. Dit kan zowel in het Nederlands zijn als in een vreemde taal.

Opleidingsinhoud

Tijdens je opleiding leer je alle onderdelen van je toekomstige werk als medewerker secretariaat en receptie. Je leert hoe je met bezoekers en gasten omgaat, en deze de juiste informatie kunt geven. Administratie is een belangrijk onderdeel van de opleiding, hierbij je leer ook hoe je de post archiveert en behandelt. Je ontwikkelt daarnaast je schrijftalent door het opstellen van zakelijke brieven, zakelijke e-mails en andere documenten die van belang zijn voor het bedrijf waarbij je aan de slag gaat.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als medewerker secretariaat en receptie wordt van jou verwacht dat je nauwkeurig werkt en op een correcte manier kunt omgaan met vertrouwelijke gegevens. Je moet zelfstandig en klantgericht kunnen werken. Je moet beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden, want deze heb je immers nodig in het contact met relaties, klanten, bezoekers en collega’s. Je bezit een basiskennis van moderne vreemde talen. Bovendien moet je kunnen werken met moderne computersystemen en gangbare softwarepakketten. Je bent stressbestendig en je kunt ook onder grote werkdruk klantvriendelijk en professioneel presteren.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Assen, Emmen - Drenthe College BOL BBL
Delft, Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Dronten - Landstede MBO BOL BBL
Emmeloord, Drachten, Leeuwarden - Firda (jongeren) BOL BBL
Groningen, Hardenberg, Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Heerlen, Maastricht - Vista College BOL BBL
Middelburg en Zeeuws-Vlaanderen, Goes - Scalda BOL BBL
Roermond, Venlo , Venray, Weert - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Zadkine BOL BBL
Rotterdam, Vlaardingen, Middelharnis - Albeda BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Wijk en Aalburg, Gorinchem, Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.