Salonmanager

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een salonmanager is meer dan een kapster, want een salonmanager heeft de leiding over de kapperszaak. Het kan zijn dat je manager wordt van een kapsalon die bij een groot kappersbedrijf hoort, maar meestal ben je een ondernemer. Natuurlijk moet je hart kloppen voor het maken van mooie kapsels. Alleen ben je als salonmanager zoveel meer. Je hebt immers je eigen zaak. Daarom moet je iets weten over boekhouden, je moet bepaalde wetten kennen en je moet goed met personeel kunnen omgaan. Uiteindelijk heb jij de leiding, dus je leert hoe je dit moet aanpakken. Je bent niet verplicht om mensen in dienst te hebben, maar in de praktijk komt het daar meestal wel op neer. In een echte salon werk je immers niet alleen. Als salonmanager heb je dus eigenlijk twee beroepen: je bent hairstylist en je bent ondernemer.

Opleidingsinhoud

Je leert hoe je de mooiste en origineelste kapsels kunt maken, maar ook hoe je een bedrijf moet runnen. De opleiding salonmanager bevat zowel theorie als praktijklessen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als salonmanager moet je natuurlijk aanleg hebben om een goede kapster te worden. Wie salonmanager wil worden, moet in staat zijn om te beoordelen of de andere kapsters hun werk goed doen.
Tijdens de opleiding voor salonmanager leer je om haar te knippen, snijden, in model föhnen, permanenten en verven. Je begint met dames kappen. Later komen de heren erbij.
Behalve een fraai kapsel maken, heb je creatieve en zakelijke vaardigheden nodig. Een salonmanager moet een businessplan kunnen opstellen. Zo goed dat je geld bij elkaar krijgt om je droom te verwezenlijken: een eigen zaak. Je leert ook hoe je financiële zaken het beste kunt aanpakken, net als promotie en marketing. Allemaal dingen waarvoor jij als salonmanager verantwoordelijk bent.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Emmeloord, Leeuwarden - Firda (jongeren) BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Groningen, Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam - SOMA BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.