Zelfstandig werkend bakker

MBO-opleiding
25174
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als zelfstandig werkend bakker ben je werkzaam in de bakkerijbranche. Je werkt bij een (ambachtelijke) bakkerij, banketbakkerij of patisserie.

Je houdt je voornamelijk bezig met het maken van allerlei bakkerijproducten zoals brood, gebak en koek. Jij zorgt ervoor dat de kwaliteit uitstekend is door vaste recepturen te bereiden. Maar als zelfstandig werkend bakker maak je ook speciale producten en probeer je nieuwe recepturen uit met aanvullende ingrediënten.

Je bereid de werkzaamheden voor, zorgt voor inkoop van ingrediënten en je beoordeelt de producten op kwaliteit en smaak. Ook denk je na over nieuwe mogelijkheden voor producten om het assortiment aantrekkelijk te houden. Hierbij speel je in op de ontwikkelingen en trends in de bakkerijbranche. Daarnaast adviseer je de klanten over de bakkerijproducten.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Zelfstandig werken bakker leer je diverse bakkerijproducten, zoals brood en banket, zelfstandig te vervaardigen. Ook kun jij, na afronding van de opleiding, zorg te dragen voor je persoonlijke hygiëne en de bedrijfshygiëne.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit. Daarbij werk je veel samen met collega’s, waarbij je het werk staand uitvoert. Als zelfstandig werkend bakker ben je vaak vroeg uit de veren, om te zorgen voor verse bakkerijproducten in de winkel.

Je weet alles af van verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten en zorgt voor de beste kwaliteit van het brood en banket. Daarnaast beschik je over creativiteit om nieuwe producten en recepten te bedenken. Je moet nauwkeurig en precies te werk gaan, waarbij hygiëne en kwaliteitsbewaking erg belangrijk zijn.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Gouda, Leiden - mboRijnland BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hoogeveen - Alfa-college BOL BBL
Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Middelburg - Scalda BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam - Albeda college BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL
Venlo - Gilde Opleidingen BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.