Zadkine

Leidinggevende leisure & hospitality

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als leidinggevende Leisure & Hospitality kun je aan de slag bij alle instellingen die hun geld verdienen in het toerisme met dag- en verblijfsrecreatie en dat in zowel het binnen – als het buitenland. Daarbij kan je denken aan campings, hotels, jeugdherbergen, theaters, attractieparken, cruiseschepen, evenementen organisaties en dergelijke. Ook in- en outdoorbedrijven kunnen aan bod komen zoals bij skischolen en kartbanen.

Als leidinggevende Leisure & Hospitality moet je op de juiste manier de gasten ontvangen en bij de activiteiten, die de zelfstandig medewerker uitvoert, ben je aansturend en leidinggevend. Je stelt de begrotingen op en bewaakt de budgetten. Je zorgt ook voor de klachtenafhandelingen en de personeelsplanning. Ook het verzorgen van een goed werkoverleg en het leiding geven aan de recreatie medewerkers valt onder je verantwoordelijkheid.

Opleidingsinhoud

Gedurende de opleiding leer jij alles wat er bij je toekomstige beroep komt kijken. Je leert verschillende onderdelen, zoals de omgang met klanten. Hoe moet je klanten ontvangen en wat komt er allemaal kijken bij de verkoop van je diensten? Jij leert alles om beste leidinggevende leisure & hospitality te worden! Je leiderschapskwaliteiten worden verder ontwikkeld tijdens de opleiding en je leert hoe je werk verdeeld binnen je team en hoe jij je medewerkers het beste kunt aansturen. Daarnaast leer je administratieve vaardigheden zoals het onderhouden van boekhouding en informatie verzamelen. Het organiseren van bepaalde activiteiten ga je oefenen tijdens de opleiding, om er zo voor te zorgen dat jij de beste ervaring aan je klanten kunt bieden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt als leidinggevende Leisure & Hospitality de sturende rol van je team. Je bent ook voor de recreatieactiviteiten verantwoordelijk. Het is belangrijk, dat je erop toeziet, dat de activiteiten afwisselend zijn en aansluiten op de wensen en behoeften van de gasten

Je zal de gasten ontvangen en begeleiden. Je moet, indien gewenst, optredens verzorgen en met verschillende doelgroepen omgaan.

Het is belangrijk, omdat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je gasten, collega’s maar ook voor jezelf, dat je werkt volgens de voorschriften met betrekking tot de Arbo, veiligheid en milieu. Indien nodig zal je ook de eerste hulp bij ongelukken moeten kunnen verlenen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere Poort - ROC van Flevoland BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Breda, Eindhoven, Tilburg - De Rooi Pannen BOL BBL
Cuijk, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Den Helder - Vonk BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Goes, Middelburg, Zeeuws-Vlaanderen - Scalda BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Haarlem - ROC Nova College BOL BBL
Harderwijk, Zwolle - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen - Firda (Friesland College) BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Maastricht - Vista College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Venlo, Weert - Gilde Opleidingen BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.