Thuisbegeleider

MBO-opleiding
25479
3-4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als thuisbegeleider werk je bij cliënten die moeilijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of verslaafden. Je probeert structuur in hun leven aan te brengen.
Je biedt als thuisbegeleider zelfstandig intensieve ondersteuning op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen, huishouden, opvoeding en dagbesteding. Jij hebt de touwtjes in handen bij het begeleiden van cliënten. Je begeleid cliënten actief en je zorgt voor cliënten. Ook ondersteun je cliënten bij het voeren van de regie over zijn leven.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding thuisbegeleider leer je werken met verschillende begeleidingsmethodes. Ook leer je hoe je moet communiceren met cliënten, hun familieleden, je collega’s en andere betrokkenen. Je werkt daarnaast ook aan verschillende kerntaken zoals: het uitvoeren van coördinerende taken en het maken van een ondersteuningsplan in samenwerking met de cliënt.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Met deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt als thuisbegeleider een motiverende en activerende houding ten opzichte van de cliënt en naastbetrokkenen. Je begeleidt de cliënt met respect voor zijn waarden en normen. Je bent betrouwbaar en in staat om haar eigen grenzen en die van anderen te bewaken. Je staat stevig in je schoenen en je bent sociaal en communicatief vaardig. Daarnaast heb je doorzettingsvermogen nodig en ben je flexibel.

Je richt je met name op de hulpverlening aan de individuele cliënt en zijn directe omgeving. Het dagelijks handelen en functioneren van de cliënt staat centraal. Daarnaast ondersteun je de cliënt bij het omzetten van de begeleidingsvraag naar een ondersteuningsplan. Je begeleidt de cliënt bij het kiezen van de soort activiteiten en de vorm van begeleiding. Je maakt afspraken met de cliënt over het vastleggen van de activiteiten en vorm van begeleiding in het ondersteuningsplan.

Je biedt cliënten ondersteuning bij onder andere persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en bij dagbesteding. Met de ondersteuning die je de cliënt biedt, probeer je de zelfredzaamheid te vergroten en de cliënt zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren bij de dagelijkse bezigheden. Ook stimuleer je de cliënt om het sociale netwerk te versterken.

Naast het begeleiden van cliënten, werk je ook nieuwe collega’s in en begeleid je stagiaires en vrijwilligers. Je geeft hun aanwijzingen en coacht hen.

Soortgelijke particuliere opleidingen & cursussen


Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar, Hoorn - ROC Horizon College BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Gouda, Kampen, Rotterdam, Apeldoorn - Hoornbeeck College BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Assen - Drenthe College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Hengelo, Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Roermond, Venray - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.