MBO Amersfoort

Thuisbegeleider

MBO-opleiding
25479
3-4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als thuisbegeleider werk je bij cliŽnten die moeilijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of verslaafden. Je probeert structuur in hun leven aan te brengen.
Je biedt als thuisbegeleider zelfstandig intensieve ondersteuning op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen, huishouden, opvoeding en dagbesteding. Jij hebt de touwtjes in handen bij het begeleiden van cliŽnten. Je begeleid cliŽnten actief en je zorgt voor cliŽnten. Ook ondersteun je cliŽnten bij het voeren van de regie over zijn leven.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding thuisbegeleider leer je werken met verschillende begeleidingsmethodes. Ook leer je hoe je moet communiceren met cliŽnten, hun familieleden, je collegaís en andere betrokkenen. Je werkt daarnaast ook aan verschillende kerntaken zoals: het uitvoeren van coŲrdinerende taken en het maken van een ondersteuningsplan in samenwerking met de cliŽnt.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt als thuisbegeleider een motiverende en activerende houding ten opzichte van de cliŽnt en naastbetrokkenen. Je begeleidt de cliŽnt met respect voor zijn waarden en normen. Je bent betrouwbaar en in staat om haar eigen grenzen en die van anderen te bewaken. Je staat stevig in je schoenen en je bent sociaal en communicatief vaardig. Daarnaast heb je doorzettingsvermogen nodig en ben je flexibel.

Je richt je met name op de hulpverlening aan de individuele cliŽnt en zijn directe omgeving. Het dagelijks handelen en functioneren van de cliŽnt staat centraal. Daarnaast ondersteun je de cliŽnt bij het omzetten van de begeleidingsvraag naar een ondersteuningsplan. Je begeleidt de cliŽnt bij het kiezen van de soort activiteiten en de vorm van begeleiding. Je maakt afspraken met de cliŽnt over het vastleggen van de activiteiten en vorm van begeleiding in het ondersteuningsplan.

Je biedt cliŽnten ondersteuning bij onder andere persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en bij dagbesteding. Met de ondersteuning die je de cliŽnt biedt, probeer je de zelfredzaamheid te vergroten en de cliŽnt zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren bij de dagelijkse bezigheden. Ook stimuleer je de cliŽnt om het sociale netwerk te versterken.

Naast het begeleiden van cliŽnten, werk je ook nieuwe collegaís in en begeleid je stagiaires en vrijwilligers. Je geeft hun aanwijzingen en coacht hen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar, Hoorn - ROC Horizon College BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Gouda, Kampen, Rotterdam, Apeldoorn - Hoornbeeck College BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Assen - Drenthe College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Roermond, Venray - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.