Medewerker agrarisch loonwerk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker agrarisch loonwerk werk je bij een loonbedrijf en zal via het bedrijf werkzaamheden verrichten in de akkerbouw, veeteelthouderijbedrijven en tuinbouw.
Als beginnend medewerker agrarisch loonwerker werk je hoofdzakelijk in de buitenlucht. Dat zal je doen op verschillende locaties met wisselende producten, collega’s en machines.
Indien je als medewerker bij een gemechaniseerd loonbedrijf werkt zal je groen, grond en infra combineren. Groen wil zeggen dat je veel in de buitenlucht aan het werk bent. Grond geeft aan dat je de grond geschikt moet kunnen maken voor bijvoorbeeld het poten van aardappels. Met infra gaat men ervan uit dat je de werkzaamheden kunt verrichten voor onder andere weg- en waterbouw.
Je zal met machines de grond bewerken, de gewassen verzorgen in en op de grond. Je zal ook een bijdrage moeten leveren aan het transport van producten waaronder mest en/of het beheer van grond voor natuurontwikkeling.

Opleidingsinhoud

De opleiding medewerker agrarisch loonwerk kent een aantal verplichte, standaard vakken. Dit zijn onder andere Nederlands en rekenen.
Daarnaast ga jij je richten op de praktijk. Zo krijg je les in welke machines je gebruikt bij je dagelijkse werkzaamheden en welke afstellingen je dan gebruikt. Ook krijg je les in andere agrarische onderdelen zoals het erf, de gebouwen en de gewassen.
Je krijgt op de opleiding ook technische vakken. Je leert hierbij hoe je machines kunt onderhouden en kleine reparaties kunt uitvoeren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet op de eerste plaats goed moeten communiceren met je opdrachtgevers.
Een medewerker agrarisch loonwerk zal het visitekaartje moeten zijn voor het loonbedrijf waarvoor hij/zij werkt. Hij/zij zal respect moeten hebben voor bodem en gewas. Ook zal hij/zij ervoor moeten zorgen dat de machines waarmee gewerkt wordt er zeer verzorgd uitzien.
Hij/zij zal goed moeten kunnen samenwerken met collega’s.
Hij/zij zal, wanneer hij voor een loonbedrijf werkt, er wel voor zorgen dat hij/zij het trekker rijbewijs heeft.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo, Doetinchem, Hardenberg, Zwolle - Zone.College BOL BBL
Assen, Emmen, Groningen, Meppel, Winschoten - AOC Terra BOL BBL
Boxtel, Houten, Roermond - Yuverta BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Buitenpost, Emmeloord, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek - Aeres MBO BOL BBL
Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek - Nordwin College BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Hoorn, Schagen - Clusius College BOL BBL
Raalte - Landstede BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.