Medewerker agrarisch loonwerk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker agrarisch loonwerk werk je bij een loonbedrijf en zal via het bedrijf werkzaamheden verrichten in de akkerbouw, veeteelthouderijbedrijven en tuinbouw.
Als beginnend medewerker agrarisch loonwerker werk je hoofdzakelijk in de buitenlucht. Dat zal je doen op verschillende locaties met wisselende producten, collega’s en machines.
Indien je als medewerker bij een gemechaniseerd loonbedrijf werkt zal je groen, grond en infra combineren. Groen wil zeggen dat je veel in de buitenlucht aan het werk bent. Grond geeft aan dat je de grond geschikt moet kunnen maken voor bijvoorbeeld het poten van aardappels. Met infra gaat men ervan uit dat je de werkzaamheden kunt verrichten voor onder andere weg- en waterbouw.
Je zal met machines de grond bewerken, de gewassen verzorgen in en op de grond. Je zal ook een bijdrage moeten leveren aan het transport van producten waaronder mest en/of het beheer van grond voor natuurontwikkeling.

Opleidingsinhoud

De opleiding medewerker agrarisch loonwerk kent een aantal verplichte, standaard vakken. Dit zijn onder andere Nederlands en rekenen.
Daarnaast ga jij je richten op de praktijk. Zo krijg je les in welke machines je gebruikt bij je dagelijkse werkzaamheden en welke afstellingen je dan gebruikt. Ook krijg je les in andere agrarische onderdelen zoals het erf, de gebouwen en de gewassen.
Je krijgt op de opleiding ook technische vakken. Je leert hierbij hoe je machines kunt onderhouden en kleine reparaties kunt uitvoeren.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Nadat je je diploma hebt behaald, kun je doorstromen binnen het mbo naar een niveau 3 opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet op de eerste plaats goed moeten communiceren met je opdrachtgevers.
Een medewerker agrarisch loonwerk zal het visitekaartje moeten zijn voor het loonbedrijf waarvoor hij/zij werkt. Hij/zij zal respect moeten hebben voor bodem en gewas. Ook zal hij/zij ervoor moeten zorgen dat de machines waarmee gewerkt wordt er zeer verzorgd uitzien.
Hij/zij zal goed moeten kunnen samenwerken met collega’s.
Hij/zij zal, wanneer hij voor een loonbedrijf werkt, er wel voor zorgen dat hij/zij het trekker rijbewijs heeft.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo, Doetinchem, Hardenberg, Zwolle - Zone.College BOL BBL
Assen, Emmen, Groningen, Meppel, Winschoten - AOC Terra BOL BBL
Boxtel - Helicon MBO Den Bosch BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek - Nordwin College BOL BBL
Emmeloord - Aeres MBO Almere BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Hoorn, Schagen - Clusius College BOL BBL
Raalte - Landstede BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL
Roermond - Citaverde College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.