Medewerker veehouderij

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker veehouderij werk je op een productiebedrijf waar dieren worden gehouden. De dieren worden gehouden voor melk, vlees, eieren, pels, opfok of eventueel een combinatie van de genoemden.
Je kan, als medewerker veehouderij, ook bij andere bedrijven werken. Je kan daarbij denken aan een loonbedrijf, agrarische handel, servicebedrijf en bedrijfsverzorging.
Het werk dat wordt verricht zal hoofdzakelijk in de stallen en buitenlucht plaatsvinden.

Opleidingsinhoud

Tijdens je opleiding leer je alles over de verzorging van koeien, paarden ,schapen en varkens. Je leert over de verschillende soorten veevoer die gebruikt worden in de veehouderij, maar ook alles over de huisvesting van vee. De gezondheid en ziektes die voorkomen bij de dieren worden ook uitgebreid behandeld tijdens de opleiding om je voor te bereiden op het leven als échte veehouder. Het omgaan met werktuigen en bijvoorbeeld melkmachines is ook een onderdeel van de opleiding. Alles om jou klaar te stomen voor het leven als veehouder.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als medewerker veehouderij zal je na een inwerkperiode veel voorkomende handelingen zelf moeten uitvoeren. Hierbij kan je denken aan het melken, voeren en verzorgen van bijvoorbeeld koeien maar ook het onderhouden van de stallen.
Als medewerker veehouderij zal je steeds andere opdrachten kunnen krijgen die worden gegeven door de leidinggevende. De vakbekwaam medewerker veehouderij zal zodra er met meerderen wordt gewerkt de leidinggevende zijn. Dus dat is hij/zij dus ook voor jou.
Je zal ook leren hoe je moet omgaan met machines zoals melkmachines. Ook zal je goed om moeten kunnen gaan met andere collega’s en kunnen aanvaarden. De werkzaamheden die opgedragen krijgt zal je goed en zonder morren uit moeten voeren.
Je moet goed kunnen communiceren omdat je met meerdere collega’s werkt.
Je zal tijdens de werkzaamheden, die je moet uitvoeren, ook de dieren, waarmee je werkt, in de gaten moeten houden. Ze moeten zich normaal gedragen. Zodra je wat merkt, waarvan je denkt dat het niet goed is, geef je dat door een je leidinggevende.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar - Clusius College BOL BBL
Almelo, Doetinchem, Hardenberg - Zone.College BOL BBL
Assen, Emmen, Groningen, Meppel, Winschoten - AOC Terra BOL BBL
Barneveld, Dronten, Emmeloord - Aeres MBO Almere BOL BBL
Boxtel - Helicon MBO Den Bosch BOL BBL
Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek - Nordwin College BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Horst - Citaverde College BOL BBL
Houten - Wellantcollege BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL
Raalte - Landstede BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.