Vakbekwaam medewerker dierverzorging

MBO-opleiding
25579
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als vakbekwaam medewerker dierverzorging kan je aan het werk gaan bij kinderboerderijen, dierenasiels, kennels, trimsalon en dierenspeciaalzaken.
Je zal als vakbekwaam medewerker dierverzorging zelfstandig beslissingen nemen die over de dagelijkse handelingen gaan. Dit omvat zowel het voeren en drinken geven. Ook moet je ze voldoende beweging geven om te zorgen dat ze gezond blijven.
Wanneer het bedrijf, waar je werkt, niet groot is, zal je veel werk zelf moeten verrichten omdat je dan niet met veel collega’s samen werkt.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding vakbekwaam medewerker dierverzorging leer jij natuurlijk alles over de zorg voor dieren, maar ook het trainen van dieren en het aanleren van gedrag komt tijdens deze opleiding naar voren. Je vakkenpakket bestaat onder andere uit: diervoeding, dierenwelzijn en dierverzorging. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je zal er op de eerste plaats voor moeten zorgen dat het dierenwelzijn optimaal is. Je zal de dieren moeten begeleiden voor wat betreft de voortplanting. De nakomelingen moeten gezond geboren worden. De gezelschapsdieren zullen in een goede conditie moeten worden gehouden.
Indien je met meerdere personen de dieren verzorgt, zal je als vakbekwaam medewerker dierverzorging vaak de leiding hebben. Je zal dan de werkzaamheden moeten delegeren.
Je kan ook, als je werkgever een paar dagen weg moet, het bedrijf zelfstandig runnen. Je werkgever zal daarvoor op je moeten kunnen vertrouwen. De veiligheid van de dieren en de bezoekers moeten gewaarborgd blijven.
Je zal als vakbekwaam medewerker dierverzorging vragen van bezoekers moeten kunnen beantwoorden. Je zal daarom goede commutatieve eigenschappen moeten bezitten.
Je moet ook goed met je collega’s om kunnen gaan. Je moet ervoor zorgen dat de werksfeer prettig is, zodat ze allen met plezier werken. Je moet je collega’s stimuleren om niet alleen prettig maar zeker om vakkundig te werk te gaan.
Zorg als vakbekwaam medewerker dierverzorging ervoor dat bezoekers graag terugkomen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Aalsmeer, Dordrecht, Gouda, Houten, Rijswijk, Rotterdam - Wellantcollege BOL BBL
Alkmaar - Clusius College BOL BBL
Almelo, Deventer, Doetinchem, Hardenberg, Zwolle - Zone.College BOL BBL
Almere, Barneveld - Aeres MBO Almere BOL BBL
Middelharnis - Lentiz Onderwijsgroep BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Bosch, Geldermalsen, Helmond, Nijmegen - Helicon MBO Den Bosch BOL BBL
Emmen, Groningen, Meppel - AOC Terra BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Heerlen, Horst - Citaverde College BOL BBL
Leeuwarden - Nordwin College BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL
Raalte - Landstede BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.