Medewerker hovenier

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het werk van een medewerker hovenier zal hoofdzakelijk buiten plaatsvinden. Dat zal bij de gemeente of een hoveniersbedrijf zijn.
Je zal, als medewerker hovenier, ook een terrein moeten kunnen betegelen en beplanten. Je werkt dus niet alleen met bomen, struiken, planten maar ook met tegels en dergelijke.
Je zal ook rioleringen en afwateringen aan moeten leggen. Je zal dus veel meer moeten doen dan alleen het planten van bomen en struiken bij een goede tuinaanleg.

Opleidingsinhoud

Je gaat alles leren over de natuur, de bodem en de aarde. Je leert verschillende planten kennen en hoe je deze moet onthouden. Het onderhouden van de natuur in het algemeen staat centraal bij de opleiding medewerker hovenier, je kunt vakken verwachten zoals grasmaaien, bestrating leggen en bomen snoeien. Deze werkzaamheden voer je uit met machines, je gaat in de praktijk leren hoe je op een veilige manier met deze machines om gaat.
Naast de verdieping krijg je ook een aantal standaard vakken. Dit zijn Nederlands, rekenen en burgerschap.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je zal in staat moeten zijn om tuinen van particulieren aan te leggen en te onderhouden. Ook zal het voorkomen dat je een kasteeltuin aan moet leggen of een instellingstuin. Het stadsgroen behoort ook tot een van de werkzaamheden.
Je zal een gevoel moeten hebben voor esthetiek en functionaliteit. Het groen dat wordt aangelegd zal een sociale of maatschappelijke functie moeten hebben.
Een medewerker hovenier zal een goed contact moeten kunnen onderhouden met zijn klant. Hij moet de klant adviezen geven voor wat betreft de aanleg en planten en het onderhoud ervan. In het gesprek met de klant, die je als medewerker hovenier hebt, is het belangrijk dat de vakdeskundigheid groot is.
Een medewerker hovenier zal bij elk project aandacht moeten hebben voor de duurzaamheid. Je kan daarbij denken aan gebruik van machines, het bewust omgaan met water, verwerking van de afval en de keuze van het materiaal.
Je zal de klant goed moet kunnen uitleggen wat de slimste keus is voor het gebruik van bepaalde materialen en planten.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Aalsmeer, Dordrecht, Houten, Rijswijk, Rotterdam, Gouda - Wellantcollege BOL BBL
Alkmaar, Schagen - Clusius College BOL BBL
Almelo, Doetinchem, Hardenberg, Zwolle - Zone.College BOL BBL
Almere, Emmeloord, Nijkerk, Velp - Aeres MBO Almere BOL BBL
Assen, Eelde, Emmen, Groningen, Meppel, Winschoten - AOC Terra BOL BBL
Barendrecht, Bleiswijk, Maasland, Middelharnis - Lentiz Onderwijsgroep BOL BBL
Boxtel, Eindhoven, Nijmegen - Helicon MBO Den Bosch BOL BBL
Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden, Sneek - Nordwin College BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Roermond, Horst, Heerlen - Citaverde College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.